Martin Been is bedrijfsleider bij WOW Hostel Amsterdam. Als hij een vacature heeft belt hij WSP. Behalve reizigers en kunstenaars eten bij WOW drie keer in de week 30 cliënten van de Noodvoorziening van de GGD. “Het is de bedoeling dat iedereen zich hier thuis voelt. Als je maar genoeg verschillende mensen bij elkaar zet, krijg je vanzelf een open sfeer.”

Iedereen is welkom

En dat lijkt te lukken. Het is gezellig bij het WOW Hostel Amsterdam, net voorbij de ring A10 in Amsterdam West. Backpackers fietsen af en aan op gele fietsen van het hostel. Zij overnachten voor een prikkie in de slaapzalen op de derde en vierde verdieping van het voormalige schoolgebouw. Kunstenaars – zogenaamde Artists In Residence – bewonen de eerste en tweede verdieping. En drie keer per week komen de gasten van de GGD langs voor een avondmaaltijd. Er is een groot restaurant, een bar en een stadstuin. In de kas is een expositieruimte en in de tuin wordt getuinierd. Been: “Er worden bijvoorbeeld planten verbouwd die milieuvriendelijke inkt produceren.”

Martin Been WOW werft personeel via het WSP

Geen baan voor de rest van je leven

“Sociaal ondernemen is leuk, maar ik wilde vooral een goede kok. Iemand met ervaring, die aan een paar woorden genoeg heeft. En dat was Ben Bonting. Hij heeft ervaring als slager en dik vier jaar als kok. Hij kon meteen aan de slag. Beter kan je het niet treffen.” Martin Been vindt het onbegrijpelijk dat ouderen minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt. “Ik zie vooral ervaring en volwassenheid.” Tegelijkertijd is hij realistisch. “We hebben een simpele uitdaging. Dagelijks monden voeden voor ongeveer 2,50 per persoon. Dat is leuk, maar geen baan voor de rest van je leven. Onze vorige kok vertrok omdat hij zich niet meer kon ontwikkelen in zijn functie.”

We helpen elkaar

“Het is geweldig om iemand uit een benarde situatie te helpen. Maar ik heb ook belangen, het mes snijdt aan twee kanten,” zegt Been. “Ik wil een kok die meteen aan de slag kan, maar niet zijn hele leven blijft plakken. En Ben zoekt een kans om zijn leven weer op de rit te krijgen. We helpen elkaar.”

Wil je ook mensen met een uitkering aan het werk helpen?

Martin Been zette drie voordelen op een rij:

Voorselectie

WSP maakt een voorselectie voor je, en dat scheelt heel veel tijd.

Voldoening

Je helpt mensen uit de werkloosheid. Dat is gewoon leuk.

Subsidie

Soms krijg je loonkostensubsidie. Dat is gewoon een kwestie van invullen, inscannen en mailen naar je contactpersoon bij WSP.