Vrijstelling werkvergunning voor Oekraïense vluchtelingen

Vrijstelling werkvergunning voor Oekraïense vluchtelingen

Op grond van de Richtlijn Tijdelijke bescherming hebben Oekraïense vluchtelingen toegang tot de arbeidsmarkt en hoeft u voor hun geen werkvergunning aan te vragen. U moet uw nieuwe werknemer wel tijdig melden bij UWV.

Voorwaarden vrijstelling werkvergunning

Voor werknemers uit Oekraïne hoeft u geen werkvergunning aan te vragen onder deze voorwaarden:

  • De werknemer valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming.
    Deze richtlijn geldt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zij hebben daardoor het recht om te werken in Nederland.
  • De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met u.

Document IND

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen een document van de IND waaruit blijkt dat ze verblijven op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Hierin staat ook dat zij mogen werken. Zo weet u of de werknemer onder de vrijstelling van de werkvergunning valt.

Nog niet elke vluchteling heeft een document van de IND. Daarom geldt tot en met 31 augustus 2022 de vrijstelling voor Oekraïense vluchtelingen als zij hun nationaliteit kunnen aantonen met een document, bijvoorbeeld een paspoort.

Melding vooraf en overgangsperiode

Als u een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen, moet u dat bij UWV melden met het formulier ‘Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’. Op het formulier vermeldt u onder meer de duur en omvang van het dienstverband, de functie en het loon. Nadat UWV uw melding heeft ontvangen, sturen zij u een ontvangstbevestiging. U hoeft dit bericht niet af te wachten.  De werknemer kan 2 werkdagen nadat de melding is gedaan starten met werken.

Wijzigingen werkzaamheden doorgeven

Als de werknemer andere werkzaamheden gaat doen, moet u dat doorgeven aan UWV. Ook als het werk eerder stopt of langer duurt. Voor vragen over het melden van uw Oekraïense werknemer kunt u bellen met Bureau Tewerkstellingsvergunningen/AJD van UWV.

Contact

Wilt u spreken met een van onze adviseurs? Neem contact met ons op.

Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

Actuele informatie voor Oekraïense vluchtelingen met informatie over werk en wat daarvoor geregeld moet worden kunt u vinden op de Grootamsterdamwerktdoor.

 

De WSP samenwerkingspartners:

AM match
Pantar
Uithoorn
De Ronde Venen
Ouder-Amstel
Haarlemmermeer
Diemen
Amsterdam
Amstelveen
Aalsmeer
UWV
AM match, Pantar, Uithoorn, De Ronde Venen, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer, Diemen, Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, UWV