Sommige werkgevers vragen (toekomstig) personeel om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). In deze verklaring staat vermeld of het gedrag van de kandidaat in het verleden wel of geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving.

Een VOG aanvragen

Iedereen kan een VOG aanvragen bij Justis, een onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Justis kan de justitiële geschiedenis van iemand inzien, zowel veroordelingen als sepots en lopende zaken. Die gegevens leggen ze naast de functie die de persoon moet gaan uitoefenen en zo beoordelen ze of er een risico is om die persoon op die functie aan de slag te laten gaan.

VOG verschilt per baan

Een Verklaring Omtrent het Gedrag verschilt per functie en beroepsgroep. De beoordeling voor een kassamedewerker ziet er dus anders uit dan bij een baan in de kinderopvang. Het weegt ook mee hoe lang geleden iemand in de fout is gegaan en hoe hij zich sindsdien heeft opgesteld. Hoe accurater de functieomschrijving, hoe beter de VOG-beoordeling daarop aan kan sluiten.

 

Voor een VOG van een kassamederwerker wordt op andere dingen gelet dan bij een VOG van een medewerker in de kinderopvangWel / Geen Verklaring

Veel werkgevers vragen om een VOG voor indiensttreding. Voor sommige branches is dit zelfs (wettelijk) verplicht. Er zijn ook werkgevers die geen VOG aanvragen, zij vertrouwen op hun eigen beoordeling.

Tips

Om geschikt personeel niet onnodig af te schrikken met een Verklaring Omtrent het Gedrag geven wij drie tips:

  • Meld al in de vacaturetekst dat u een VOG aanvraagt
  • Licht toe op welke punten de kandidaat wordt getoetst
  • Vertel waarom deze eisen zo belangrijk zijn

Een VOG aanvragen of meer informatie? Dat kan via de website van Justis.

Save

Save