Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening

Schulden kunnen de prestaties van werknemers beïnvloeden. 1 op de 5 huishoudens kampt met betalingsachterstanden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nibud uit 2019. De kans is dus groot dat er ook in uw organisatie of bedrijf werknemers zijn die met schulden te maken hebben. 

Productieverlies door schulden

Schuldenproblematiek is niet altijd even zichtbaar. Problemen worden zichtbaar op het moment dat er bijvoorbeeld een loonbeslag plaatsvindt. Maar vaak zijn er al eerder signalen. De werknemer is vaker ziek, heeft last van concentratieverlies of pleegt vaker telefoontjes op het werk.

Een werknemer met schulden kost de werkgever al gauw €13.000 per jaar door productieverlies en administratieve kosten (Rapport Personeel met Schulden, Nibud 2017).

Maatschappelijke dienstverleners

Werknemers in de diverse gemeenten in de regio Groot-Amsterdam kunnen zich melden bij de schuldhulpverlening van hun eigen gemeente.

In Amsterdam is er in ieder stadsdeel hulp bij deze maatschappelijke dienstverleners:

Wat kunt u als werkgever doen?

De website financieelgezondewerknemers.nl ondersteunt werkgevers met tips en checklists om werknemers ‘financieel fit’ en daarmee duurzaam inzetbaar te laten blijven. Op die manier kunnen kosten voor werkgevers beperkt of voorkomen worden.

De gemeente Amsterdam biedt werkgevers ook ondersteuning bij:

  • Kennis ophalen en delen

Wilt u meedenken over hoe werkgevers hun rol bij schuldenproblematiek kunnen vormgeven? Wilt u kennis en ervaringen delen met andere professionals? Of wilt u meer informatie over wat de gemeente Amsterdam voor u kan betekenen? Mail naar c.roodenburg@amsterdam.nl.

  • Een training volgen

Voor werkgevers, HR-managers, teamleiders en directieleden bestaat de training ‘‘Wegwijs in schuldhulp‘ . Hierin leert u hoe schuldhulpverlening werkt en wat u van een schuldhulpverlener kunt verwachten. Meer informatie over de training en bijbehorende kosten? Mail naar anne@wegwijsinschuldhulp.nl.

  • Werknemers informeren over mogelijkheden

Werknemers met zorgen over geld kunnen terecht op de pagina ‘Hulp bij geldproblemen‘.

Subsidie?

Werf via WSP en krijg steun dankzij diverse regelingen en subsidiemogelijkheden.

Check subsidie

De WSP samenwerkingspartners:

AM match
Pantar
Uithoorn
De Ronde Venen
Ouder-Amstel
Haarlemmermeer
Diemen
Amsterdam
Amstelveen
Aalsmeer
UWV
AM match, Pantar, Uithoorn, De Ronde Venen, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer, Diemen, Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, UWV