Schulden kunnen de prestaties van werknemers beïnvloeden. 1 op de 5 huishoudens kampt met betalingsachterstanden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nibud uit 2019. De kans is dus groot dat er ook in uw organisatie of bedrijf werknemers zijn die met schulden te maken hebben. 

Productieverlies door schulden

Schuldenproblematiek is niet altijd even zichtbaar. Problemen worden zichtbaar op het moment dat er bijvoorbeeld een loonbeslag plaatsvindt. Maar vaak zijn er al eerder signalen. De werknemer is vaker ziek, heeft last van concentratieverlies of pleegt vaker telefoontjes op het werk.

Een werknemer met schulden kost de werkgever al gauw €13.000 per jaar door productieverlies en administratieve kosten (Rapport Personeel met Schulden, Nibud 2017).

Wat kunt u als werkgever doen?

De website financieelgezondewerknemers.nl ondersteunt werkgevers met tips en checklists om werknemers ‘financieel fit’ en daarmee duurzaam inzetbaar te laten blijven. Op die manier kunnen kosten voor werkgevers beperkt of voorkomen worden.

De gemeente Amsterdam biedt werkgevers ook ondersteuning bij:

Kennis ophalen en delen

Wilt u meedenken over hoe werkgevers hun rol bij schuldenproblematiek kunnen vormgeven? Wilt u kennis en ervaringen delen met andere professionals? Of wilt u meer informatie over wat de gemeente Amsterdam voor u kan betekenen? Mail naar sociaalwerkgeverschap@amsterdam.nl

Een training volgen

Voor werkgevers, HR-managers, teamleiders en directieleden bestaat de training ‘Wegwijs in schuldhulp’. Hierin leert u hoe schuldhulpverlening werkt en wat u van een schuldhulpverlener kunt verwachten. Meer informatie over de training en bijbehorende kosten? Mail naar backoffice@wegwijsinschuldhulp.nl.

Werknemers informeren over mogelijkheden

Werknemers met zorgen over geld kunnen terecht op de pagina ‘Hulp bij geldproblemen‘.

Informatie voor werknemers in gemeenten Groot-Amsterdam

Wilt u werknemers zelf informatie geven over schuldhulpverlening van de gemeenten in de regio Groot-Amsterdam of werknemers doorverwijzen, dan kunt u de websites van de volgende gemeenten gebruiken:

Aalsmeer

Amstelveen

Amsterdam en Wegwijs in schuldhulp Amsterdam

Diemen

Haarlemmermeer

Ouder-Amstel

De Ronde Venen

Uithoorn

Bekijk ook de pagina met informatie over minimaregelingen.