Steunmaatregelen coronacrisis

Informatie voor werkgevers

Steunmaatregelen coronacrisis

Veel werkgevers worden hard getroffen door de coronacrisis. Daarom heeft de overheid verschillende maatregelen genomen om u als werkgever zo goed mogelijk te ondersteunen.

Deze pagina wijst u de weg naar de maatregelen die op u van toepassing zijn en naar andere actuele informatie hierover.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Door de coronacrisis is er een nieuwe regeling: de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting. De regeling werktijdverkorting is dus gestopt.

Voor de aanvraag NOW is het nodig om uw omzetverlies op te geven. De rekenhulp omzetverlies kan u hierbij op weg helpen.

Meer over de NOW leest u hier.

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) is bedoeld voor ondernemers die directe schade ondervinden van diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen. Gedupeerde ondernemers kunnen een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 ontvangen om hun vaste lasten te kunnen betalen.

Meer over de TOGS leest u hier.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfst. ondernemers (Tozo 2)

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) geldt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. Voor hen heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld.

Tozo 2

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) zou eind mei 2020 aflopen. Maar de regeling krijgt een verlenging van 4 maanden. De verlengde regeling (Tozo 2) loopt van 1 juni tot met 30 september 2020.

Wanneer u in de financiële problemen bent gekomen, als gevolg van corona-gerelateerde maatregelen, dan kunt u bij de gemeente waar u woont een aanvraag indienen.

De regeling bestaat uit twee delen:

  • Een tijdelijke inkomensondersteuning – voor maximaal 4 maanden – die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum.
  • Een lening voor bedrijfskapitaal voor ondernemers met acute liquiditeitsproblemen.

Voor de regeling Tozo geldt een aantal voorwaarden. Check hier of de Tozo voor u geldt. Of lees meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Relevante links


Overzicht financiële regelingen Rijksoverheid
Op de website van de Rijksoverheid vindt u de financiële noodmaatregelingen voor werkgevers en zelfstandigen in alle sectoren.

Gemeente Amsterdam
Op de website van gemeente Amsterdam vindt u actuele informatie over de coronacrisis in Amsterdam, ook voor werkgevers.

Veelgestelde vragen UWV
Op de website van UWV vindt u algemene informatie en kunt u terecht voor veelgestelde vragen over de coronacrisis.

KVK coronaloket
Op het KVK Coronaloket vindt u onder meer een regelingencheck, veelgestelde vragen en inspirerende ondernemersinitiatieven.

Toolbox Corona en Banenafspraak
Werkgevers met medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak kunnen aanvullende informatie en tips vinden in de Toolbox Corona en Banenafspraak

De WSP samenwerkingspartners:

AM match
Pantar
Uithoorn
De Ronde Venen
Ouder-Amstel
Haarlemmermeer
Diemen
Amsterdam
Amstelveen
Aalsmeer
UWV
AM match, Pantar, Uithoorn, De Ronde Venen, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer, Diemen, Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, UWV