Van Kesbeke – verkozen tot de lekkerste augurk van Nederland – is producent van tafelzuren. “We maken met afstand de allerlekkerste augurkjes en Amsterdamse uitjes die je maar kan bedenken.” Directeur Oos Kesbeke is ambassadeur van de Participatiewet.

Ruim aanbod van personeel

Kesbeke: “We doen veel met de hand. Dat is nodig om een mooi product te maken. Dus we hebben een ruim aanbod van personeel. Echte Amsterdammers van verschillende nationaliteiten. Daar zitten ook mensen tussen met een beperking.”

Omar

“Als het gaat om het in dienst nemen van mensen met een beperking, dan is Omar een schoolvoorbeeld. Hij komt uit Afghanistan en heeft veel ellende meegemaakt. Ouders verloren. Bombardementen. Doof geworden. Een erger scenario kan je bijna niet bedenken. Inmiddels is hij een echte Afghaanse Amsterdammer, hij heeft een gezinnetje en is volledig opgenomen in ons bedrijf en in de gemeenschap. Als je dat van dichtbij meemaakt, dan word je zo trots als een aap.”

Weg met die vooroordelen

“Ik weet uit ervaring dat mensen met een beperking harde werkers zijn. We denken er vaak negatief over, maar het is gewoon niet waar.” Daarom is Kesbeke is ambassadeur van de Participatiewet geworden. “Ik wil andere ondernemers stimuleren om ook mensen met een beperking in dienst te nemen. Een vriend van me heeft een fabriek in Amsterdam Noord. Die had allemaal vooroordelen. Toch heeft hij de stap gezet. En als ik hem nu spreek, is hij dolenthousiast. Hij had nooit geweten dat ik er zoveel plezier aan zou beleven.”

De schouders eronder

Kesbeke vindt dat iedereen een baan verdient, dus ook mensen met een beperking. En dat is precies het doel van de Participatiewet. “Als we hier met zijn allen de schouders onder zetten, dan kunnen we heel veel mensen aan het werk zetten. Dat moet gewoon gebeuren.”