Er zijn steeds meer oudere hoogopgeleide professionals zonder werk. Terwijl er werk genoeg is in het onderwijs. Het Schoolbureau ontwikkelde een crash-course. “Tijdens deze 11-daagse cursus worden professionals uit het bedrijfsleven ondergedompeld op een middelbare school. Ze kunnen vervolgens in een sollicitatie echt iets vertellen over zichzelf als docent.”

Proefdraaien als docent

Bert Heesterbeek kan dit beamen. Hij deed zo’n assessment werkt inmiddels als docent Natuurkunde op een middelbare school. “In de crash-course kon ik even proefdraaien. Met die ervaring kon ik veel gemotiveerder een sollicitatie ingaan. Dat heeft uiteindelijk geleid tot waar ik nu sta.”

Ook Kees Terwee is als zij-instomer in het onderwijs terecht gekomen, Hij is nu docent Wiskunde. “Solliciteren gaat tegenwoordig vrijwel altijd via recruitingbureau’s, die hebben tamelijk objectieve en harde criteria waarop ze mensen selecteren. Als je niet in gesprek komt met die mensen, dan kun je ook je verhaal niet vertellen. En dat is een hele frustrerende situatie.”

11-daagse crash-course

Vivianne Spruit van Het Schoolbureau vertelt dat zij dit traject speciaal ontwikkeld hebben voor hoogopgeleide professionals die geïnteresseerd zijn in het onderwijs. Dat kunnen mensen zijn die geen werk hebben, of mensen die van baan willen veranderen. “Het traject ziet er als volgt uit. Een kandidaat komt bij ons, doet een ontwikkel-assessment en volgt daarna een crash-course in onderwijs. Dat is een 11-daagse cursus. In die cursus wordt iemand ondergedompeld op een middelbare school en komt er zo achter wat hij wil. Maar leert ook de nodige basisvaardigheden. Dus kan vervolgens in een sollicitatiegesprek echt iets over zichzelf vertellen als docent.”

Verrijking voor middelbare scholen

Aydin Daldal zorgt als contactpersoon bij WSP Groot-Amsterdam voor de selectie van de kandidaten: “Het is niet alleen bijzonder voor deze mensen dat ze een kans krijgen, het is ook een verrijking voor de onderwijsbranche zelf. Mensen uit het bedrijfsleven hebben veel levenservaring en werkervaring. Het mes snijdt in dit geval echt aan twee kanten.”

“Ik neem graag goede docenten aan,” zegt Jan-Matthijs Heinemeijer, directeur Calandlyceum. “Of ze nou 50 zijn of 20 jaar oud zijn dat vind ik niet zo van belang. Een evenwichtige opbouw van personeelsbestand vind ik wel van belang. En daar zitten ook 50-plussers bij. Wat dat betreft kijk ik meer naar kwaliteit dan naar leeftijd. De 50-plussers die we via Het Schoolbureau binnen hebben zijn zeer gemotiveerd en weten waar ze aan beginnen.”

Kosten worden grotendeels vergoed

Docenten in spé kunnen zelf een scholingsvoucher aanvragen, daarmee wordt een groot deel van de kosten worden vergoed. Bert Heesterbeek, docent Natuurkunde: “Je kunt de opleiding gesubsidieerd doorlopen. Enige voorwaarde is dat je binnen twee jaar je bevoegdheid haalt. Intussen kun je werken op een school.”

Meld je aan!

Spruit noemt de crash-course zeer succesvol. “Op dit moment is ongeveer 70% die bij ons het onderwijsarrangement volgt 50+ en van die groep kunnen we zeggen dat 67% van die groep een baan vindt in het onderwijs. Ik wil echt iedereen oproepen om mee te doen. Dus, voldoe je aan het profiel en lijkt het je leuk om in het onderwijs te werken? Er is volop kans, de deuren staan open, meld je aan!”

www.schoolbureau.nl