Amsterdam telt ruim 800.000 inwoners. Amsterdammers vertegenwoordigen ruim 180 verschillende nationaliteiten. Allemaal mensen met een verschillende achtergrond, opleiding en leeftijd. Steeds meer Amsterdamse ondernemers profiteren van de Amsterdamse veelzijdigheid. En dat is maar goed ook, want de arbeidsmarkt staat op een kantelpunt. Op korte termijn wordt personeel schaars. Vier Amsterdamse ondernemers vertellen waarom diversiteit werkt.

Lees verder, en ga zelf aan de slag met diversiteit!

Marjolein ten Hoonte – Randstad Groep
“Diversiteit speelt door ons leven heen. Diversiteit is er. Ik denk dat bedrijven daar optimaal gebruik van moeten maken. Het kan ons voordeel opleveren. De arbeidsmarkt is volop in beweging. En de toekomst is onzeker. We zien dat er demografisch  grote veranderingen aankomen. We staan straks met vier generaties op de werkvloer. Ook de technologische ontwikkelingen gaan snel. Het vergt grote flexibiliteit van bedrijven en met een divers team kan je veel veranderingen aan.”


Jacob Nawijn – Fruitful Office
Fruitful Office is een social enterprise. Wij hebben een hele gezonde mix van verschillende mensen. Jong, oud, mensen met een beperking. Iedereen heeft wel iets. Het maakt niet uit wie je bent, als je je werk maar goed doet. Het resultaat is een hele leuke sfeer waarbij iedereen zich heel prettig voelt en waarbij hard gewerkt wordt.”


Hedwig Lubberding – Bazar Amsterdam
“Diversiteit komt bij ons overal in terug, op de menukaart, onder het personeel en ook onze gasten komen uit alle windstreken. Bazar is van oorsprong een maatschappelijk betrokken bedrijf. We werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Denk aan mensen die door ziekte of een handicap niet volledig kunnen werken. Ook mensen die langdurig werkloos zijn krijgen bij ons een kans om te kijken of ze weer regulier in het arbeidsproces kunnen komen.”


Khadija Aoulad Abdellah – SDN Schoonmaak B.V.
Omdat SDN behalve een schoonmaakbedrijf ook een uitzendbureau is, lopen er dagelijks mensen uit de buurt binnen op zoek naar een baan. De buurt waarin we gevestigd zijn – Amsterdam Nieuw-West – is een wijk met veel niet-autochtone inwoners. We zien mensen niet als groep, maar als individu. Iedereen heeft zijn eigen talenten. We geven mensen graag de kans om die te laten zien. Maar we willen die talenten ook in ons bedrijf graag op de juiste manier benutten. Doordat we verschillende mensen in dienst hebben, kunnen we veel meer verschillende klanten bedienen.”