De horecakeuken kampt met flinke personeelstekorten. En dat terwijl er genoeg talent met culinaire kwaliteiten thuiszit. Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) vindt deze gemotiveerde mensen en legt de verbinding met projectleider Jordy Slats van KRM Academy. In zijn Cook Camp wordt ‘rauw’ talent klaargestoomd voor een carrière in de keuken. Zo ook Abiola Agoro, die zes jaar geleden uit Nigeria naar Nederland kwam. ‘Ik werk nu als chef de partie bij Soho House.’

Heerlijke geuren komen je tegemoet in Kookstudio 54, de locatie van Cook Camp in Amsterdam-Oost. Er wordt druk gesneden, geroerd en geproefd. Hier is alweer de zeventiende klas van Cook Camp van bezig, de 12-weekse opleiding tot basiskok op mbo 2-niveau. Met deze succesformule helpt Jordy Slats werkgevers aan talent voor de keuken. Jordy: ‘Er zijn nog steeds veel mensen die geen werk hebben. WSP helpt ons met het vinden van deze kandidaten. Het belangrijkste is dat ze motivatie hebben voor het culinaire vak.’

Motivatie

Aan motivatie geen gebrek bij Abiola Agoro, die een half jaar geleden de Cook Camp-opleiding volgde. Abiola: ‘Ik ben gek op eten maken. Mijn specialiteit is pittige Nigeriaanse Jollof rice met tomaat en limoen. Hiervoor werkte ik al in de keuken, maar raakte overwerkt en kwam thuis te zitten. Via mijn begeleider van gemeente Amsterdam hoorde ik over de opleiding. Daarna kreeg ik een gesprek met WSP en ook bij Cook Camp.’ 

‘WSP voert selectiegesprekken met kandidaten, zorgt voor het opleidingsbudget en zet een jobcoach in voor de begeleiding’

Samen met WSP selecteert Jordy de juiste talenten. Jordy: ‘WSP voert selectiegesprekken met kandidaten, zorgt voor het opleidingsbudget en zet een jobcoach in voor de begeleiding. Zo kunnen wij in de opleiding aan de slag met de kandidaten die echt verder willen in de horeca. Met een beetje hulp van ons en een jobcoach kunnen ze deze opleiding afronden om lekker aan de slag te gaan.’

Tijdens Cook Camp leren de studenten zelfstandig gerechten te maken. Abiola. ‘Ik kreeg recepten mee naar huis die ik zelf moest bestuderen. Het gaat niet alleen om de juiste ingrediënten, hoeveelheden en bereidingstijd, maar ook om de planning van een gerecht. Wat moet wanneer klaar zijn voor de volgende stap in de bereiding?  Vervolgens brachten we dat hier in de keuken in de praktijk met hulp van de leermeester en tijdens de meewerkfase in een restaurant. Ik ben toen al gaan meedraaien bij Soho House, mijn huidige werkgever.’

Omgaan met stress

Ook belangrijk in de keuken: kunnen omgaan met stress. Want de werkdruk kan er flink oplopen. Zeker als een restaurant in korte tijd vol zit met hongerige gasten. Abiola: ‘Naast zelfstandiger koken heb ik hier ook geleerd om beter samen te werken. Ik vind respectvol met elkaar omgaan superbelangrijk. Als een collega kortaf is door de werkdruk, vond ik dat lastig. Bij Cook Camp heb ik daar gesprekken over gevoerd en nu gaat het werken in stresssituaties een stuk beter.’

‘Abiola studeerde af met twee achten, een geweldige prestatie’

Jordy heeft in de afgelopen jaren samen met zijn team veel verschillende talenten opgeleid. ‘Al die mensen nemen hun eigen gerechten, achtergronden en karakters mee. En soms ook een ondersteuningsbehoefte. Zelf leerde ik daar ook veel van. Het is mooi om te zien hoe mensen met de juiste motivatie verder kunnen komen in de keuken. Abiola was de beste van haar groep – en de luidruchtigste, haha! Abiola studeerde af met twee achten, een geweldige prestatie.’

Abiola heeft het naar haar zin bij Soho House. Ze heeft een drukke baan, maar haar leidinggevende geeft haar ook de tijd om te groeien, zo is de afspraak die Cook Camp met elke werkgever maakt. Abiola: ‘Als chef de partie maak ik salades op, werk ik collega’s in en zorg ik ervoor dat we elkaar met respect behandelen. Dat zit er toch in hè! Ik kreeg laatst het compliment dat mijn afdeling lang niet zo goed heeft gedraaid. Dat is natuurlijk superleuk om te horen. Mijn droom is om uiteindelijk mijn eigen restaurant te starten, een Nigeriaanse keuken met een vleugje Europees. Dat is mijn motivatie om te blijven leren.’