Tommy van Thienen werkt als recruiter bij CBRE Global Workspace Solutions, een facilitair en technisch dienstverlener binnen het vastgoedbedrijf CBRE. Tommy werft niet alleen medewerkers voor de eigen organisatie, maar ook voor klanten. Daarbij maakt hij graag ruimte voor de brede groep kandidaten van WSP. Zo komt Tommy in het voorjaar van 2023 in contact met Jack Weers (49). Jack blijkt de perfecte kandidaat voor de functie van servicedesk medewerker op het hoofdkantoor van AkzoNobel.

CBRE GWS

V.l.n.r. Sander de Jong, Jack Weer en Tommy van Thienen

Tommy: ‘Voor de functie zochten we een allround medewerker die overzicht houdt en technisch inzicht heeft. En iemand die representatief is en gasten op een passende manier verwelkomt. Dat is belangrijk voor een groot, internationaal bedrijf als AkzoNobel.’ 

In zijn zoektocht heeft Tommy wekelijks contact met WSP. ‘Door WSP was een helder profiel van Jack gemaakt waarin deze kwaliteiten sterk naar voren kwamen’, vertelt hij. Tommy vermoedt dan ook dat Jack, met al zijn ervaring op het gebied van sloopklussen en verbouwingen, als teamleider én als beeldhouwer, de functie goed kan vervullen. Ook Sander de Jong, facilitair coördinator bij CBRE Global Workspace Solutions (GWS), ziet kansen. Een sollicitatiegesprek volgt en ook hij is enthousiast: ‘We beseften dat we misschien helemaal geen vacature hoefden te plaatsen.’

In de actiemodus 

Jack bereidde het gesprek voor met de adviseur van WSP. Jack: ‘Ze kijken hier echt naar je als persoon en ze denken in mogelijkheden. Dit gaf me zelfvertrouwen waardoor ik weer in de actiemodus kwam. Het sollicitatiegesprek ging daarna heel goed want ik werd nog dezelfde dag gevraagd wanneer ik kon beginnen!’ Ook persoonlijk klikt het tussen Jack en Sander. Daarmee vallen de puzzelstukjes in elkaar en krijgt Jack een jaarcontract op basis van een fulltime werkweek en gaat aan de slag bij AkzoNobel, waar Sander zijn leidinggevende wordt.

‘Zo belangrijk is werk dus!’

‘Het was voor mij een bijzonder moment’, gaat Jack verder, ‘want ik heb wel het nodige voor mijn kiezen gehad de afgelopen jaren.’ In zijn voorlaatste baan runt Jack de facilitaire dienst van een bedrijf. Het werken ‘voor een baas’ bevalt hem echter niet meer en hij besluit voor zichzelf te beginnen als kunstenaar en klusser. Dan wordt hij, geheel onverwacht, overvallen door een depressie. ‘Alle motivatie was weg en ik was zelfs niet meer in staat om te werken.’ Tot overmaat van ramp raakt Jack hierdoor zijn huis kwijt. Pas als hij bij CBRE GWS in dienst komt, komt hij weer in aanmerking voor een woning. ‘Zo belangrijk is werk dus!’

CBRW GWS

Bij CBRE GWS zien ze dat belang ook. Voor het bedrijf is het een van de redenen om de arbeidsmarkt met een open blik te benaderen. Tommy kijkt naar wat mensen allemaal wél kunnen en naar de kansen die dit oplevert, voor de medewerker én voor het bedrijf. ‘Daarom werken we graag samen met WSP’, zegt Tommy, ‘en zo ontmoet je iemand als Jack. Iemand die door omstandigheden tijdelijk niet in staat is geweest om te werken en die precies de benodigde ervaring en instelling blijkt te hebben.’

Snel ingewerkt 

In het begin is het wel even schakelen voor Jack. Zijn inwerkperiode valt precies wanneer een naaste collega op vakantie is. ‘Ik werd een beetje in het diepe gegooid maar dat was oké. Hierdoor ben ik snel thuis geraakt in het bedrijf en in het werk.’ Nu doet Jack waar hij goed in is: overzicht houden in het servicecentrum en zorgen dat zijn collega’s de voorzieningen hebben om hun werk goed te kunnen doen, bijvoorbeeld bij vergaderingen en workshops. ‘Soms zijn er specifieke wensen voor een ruimte of moet je snel een storing verhelpen. Je moet echt een helikopterview hebben en goed prioriteiten kunnen stellen. Orde scheppen in de chaos noem ik dat!’ 

CBRE GWS

CBRE GWS maakt soms gebruik van de mogelijkheid om subsidie te krijgen, bijvoorbeeld als een nieuwe medewerker onder de Participatiewet valt en extra begeleiding nodig heeft. Dat is nu niet aan de orde. Sander: ‘Mijn werkrelatie met Jack is niet anders dan met andere collega’s. Waar nodig vervul ik een coachende of adviserende rol, zodat hij de ruimte ervaart om zijn werk goed te kunnen doen.’ Tommy vult aan: ‘Ik hoor van Jack dat hij zijn talenten kan inzetten en dat hij zich op z’n plek voelt. Van Sander hoor ik dat hij tevreden is. Dat is waar ik het voor doe.’

Rust en stabiliteit 

Jack: ‘Dienstverlening zit in me, ik wil graag van toegevoegde waarde zijn voor m’n collega’s en de bezoekers. Ik ben vrij direct en duidelijk en gooi er regelmatig een dosis humor in. Dat wordt hier gewaardeerd en dat laten mensen ook weten. Ik heb ooit gezegd dat ik niet meer voor een baas wilde werken maar het is juist prima in deze fase van mijn leven. Het geeft me de rust en stabiliteit die ik nodig heb.’