‘Het was alsof mijn hersenen stil stonden’, grapt Conchita Houston (34) over de tijd dat ze thuiszat. Ze wil wel werken, maar door lichamelijke en mentale klachten lukt het maar niet om een baan te vinden. Tot haar jobcoach van Werkspirit en een adviseur van Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam de samenwerking zoeken en haar cv delen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Nu is ze er aan de slag als managementassistent. Lindsay Chang, manager corporate informatie- en portfoliomanagement: ‘Conchita is slim en ontzettend veelzijdig.’

Conchita Houston en Lindsay Chang

Conchita Houston (links) en Lindsay Chang

Het is begin 2023 en Conchita is op zoek naar een administratieve baan. Ze heeft er meerdere tegenvallende sollicitatiegesprekken op zitten en dat frustreert. Conchita: ‘Tijdens gesprekken klap ik vaak dicht.’ Dan belt haar jobcoach: via een adviseur van Werkgeversservicepunt-Groot-Amsterdam kan ze kennismaken bij de SVB, de bank die zorgt voor de uitvoering van verschillende regelingen in de sociale zekerheid en zorg. En dat doet Conchita, samen met haar jobcoach. Resultaat? ‘Ze zeiden dat het een kennismaking was, maar ik mocht meteen aan de slag!’

Diverse werkvloer

Vanuit een kennismaking een samenwerking starten, dat is de benadering die de SVB vaak kiest om collega’s als Conchita de ruimte te geven om te ontdekken of ze binnen de organisatie passen. Soms bekleden ze een reguliere functie en soms een functie die gecreëerd wordt. In het laatste geval wordt gekeken hoe de ondersteuningsbehoefte van een team aansluit bij de competenties en kwaliteiten van een kandidaat. Inmiddels heeft de SVB op zulke functies 101 zogenoemde participanten in dienst. De SVB draagt daarmee actief bij aan de Banenafspraak. Om nieuwe collega’s voor hun diverse werkvloer te vinden onderhoudt de SVB nauw contact met een adviseur van Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam die kandidaten zoekt, selecteert en voorstelt en de SVB ook advies geeft.

Koekjes

En zo vindt ook Conchita haar weg naar een baan bij de SVB. Als managementassistent ondersteunt ze nu het CISO-team voor informatieveiligheid en privacy. Lindsay Chang is een vast aanspreekpunt voor Conchita. Ze vertelt: ‘Conchita is een waardevolle collega. Ze is slim, denkt in oplossingen, is kordaat en kan heel goed werkbijeenkomsten organiseren. Soms voert ze ook meer inhoudelijke opdrachten uit, zoals het bijwerken van onze planningstool. En die zelfgebakken koekjes die ze meenam op haar eerste werkdag, een goede ijsbreker!’

Conchita aan het werk bij SVB

Conchita draagt de key cord van The Hidden Disabilities Sunflower, een eenvoudig hulpmiddel waarmee mensen kunnen delen dat u ze misschien een helpende hand, begrip, of meer tijd in winkels, op het werk, in het vervoer of in openbare ruimtes nodig hebben.

Rustige plek

Conchita werkt 24 uur per week bij de SVB. En in het begin is dat best even wennen. Conchita: ‘Bij veel prikkels krijg ik storing in mijn hoofd. Dan kan ik moeilijk focussen. Bijvoorbeeld als collega’s om me heen veel praten en bellen.’ En dat is in de kantoortuinen van het SVB-kantoor een uitdaging. ‘Daarom zit ik nu meestal op een rustige plek. En ik kan veel vanuit huis werken. Dat gaat goed.’ Naast Lindsay ondersteunt ook een jobcoach van Werkspirit haar om te zorgen dat ze goed en prettig haar werk kan blijven doen. In overleg kijken ze wat nodig is, zoals de aangepaste werkplek, of de ergonomische stoel die Conchita kreeg.

‘Ik heb meer energie om andere dingen te doen’

Sinds Conchita bij de SVB werkt ziet haar leven er anders uit. ‘Door mijn baan kreeg ik weer een doel. Een reden om op te staan. Ik heb ook meer energie om andere dingen te doen. Zo heb ik mijn eigen stichting Buurtkast opgericht waarmee ik onder andere een buurtkast ben begonnen om voedsel in te zamelen voor buurtgenoten die het nodig hebben. Met mijn stichting The Matisse Foundation International help ik ook straathonden en -katten in Liberia en Libanon, waar mijn roots liggen. Dat ik dit nu allemaal doe… mijn leven is totaal veranderd.’

Uitdaging

Ook in haar werk bij SVB is Conchita stappen aan het maken. ‘Ik begon me een beetje te vervelen, had meer uitdaging nodig. Dat heb ik met Lindsay besproken. Toen heb ik een Excel-cursus gevolgd. En nu ga ik me ook verder verdiepen in IT en informatiebeveiliging. Ik kan me weer ontwikkelen. Dat had ik een jaar geleden niet durven dromen.’

Het jaarcontract van Conchita is per maart verlengd.

 

Conchita draagt de key cord van The Hidden Disabilities Sunflower, een eenvoudig hulpmiddel waarmee mensen kunnen delen dat u ze misschien een helpende hand, begrip, of meer tijd in winkels, op het werk, in het vervoer of in openbare ruimtes nodig hebben.

 

Ook werken aan een inclusieve werkvloer?

Onze adviseurs helpen u graag op weg.

Neem contact op