Horecabedrijf Ron Blaauw is een van die werkgevers die ervoor kiest om zelf mensen op te leiden. Slim, want zo krijg je in een krappe arbeidsmarkt toch vacatures vervuld. Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) werkt graag met zulke werkgevers samen om ook mensen die minder makkelijk aan werk komen op weg te helpen. Zo volgde Anays Balentien het leerwerktraject tot basiskok, een samenwerking van Ron Blaauw College, In2Work en WSP.

Ron Blaauw College

Na een moeilijke periode van ziekte en de zorg voor twee kinderen als alleenstaande moeder was het voor Anays niet makkelijk om werk te vinden. Met haar begeleider van gemeente Amsterdam onderzocht zij de mogelijkheden van een leerwerktraject om haar kansen te vergroten om bij een werkgever aan de slag te kunnen gaan. Anays: ‘Ik hou ontzettend veel van koken. Toen stelde mijn begeleider voor om eens na te denken over het leerwerktraject tot basiskok van Ron Blaauw College. Dat zag ik wel zitten.’ 

Leerwerktraject

Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam werkt sinds 2022 samen met Ron Blaauw College om de opleiding van mensen mogelijk te maken én vacatures te vervullen. WSP selecteert de kandidaten op basis van motivatie en leermogelijkheden, stelt ze voor en meldt ze aan voor de open dag. Is er een match? Dan doorlopen de kandidaten de opleiding, die door WSP en Ron Blaauw college is getoetst aan de wettelijke eisen voor inhoud, examinering en certificering om voor subsidiering in aanmerking te komen. Het geven van een baangarantie voor de kandidaat is daar een onderdeel van.

‘Soms is het programma iets te zwaar voor een kandidaat. Dan passen we het waar mogelijk aan’

In2Work is als re-integratiebureau mede-eigenaar van dit leerwerktraject bij Ron Blaauw College. Manager en opleidingscoach Laura Lizier vertelt: ‘We hebben een samenwerkingsovereenkomst met WSP, dat kandidaten aan ons voorstelt en de subsidiering organiseert. Wij creëren de omgeving om kandidaten goed op te leiden en geven een baangarantie, of ze nu binnen of buiten de organisatie van Ron Blaauw aan de slag gaan. Dat werkt heel goed. Van de veertien kandidaten komen er deze lichting acht van WSP.’

In het programma van dertien weken zitten onder andere theorie, praktijk, excursies en een stage verwerkt. Anays is behoorlijk in haar nopjes over wat ze allemaal al heeft geleerd. ‘Een van de eerste dingen die we leerden is een goede tomatensoep maken. Ik ben gewend om met veel ingrediënten en kruiden te koken. Maar hier leerde ik juist met een paar ingrediënten de smaken optimaal tot hun recht te laten komen. En hoe belangrijk het is dat een ingrediënt als groente of vlees goed en eerlijk geteeld is. De opleiding heeft mijn ogen op meerder manieren geopend.’

Maatwerk

Bijzonder aan het leerwerktraject is ook dat persoonlijke ontwikkeling en sport een onderdeel vormen. Anays: ‘Werken in de keuken is best zwaar. Je moet fysiek sterk zijn. Daarom is gezond leven een onderdeel van de opleiding. Sport hoort daarbij. Ik heb tijdens de opleiding fitness gedaan. Zo leuk dat dit kon! Ik voel me fysiek en mentaal sterker. Door dit leerwerktraject voel ik me echt een ander mens. Ik vind dat zo waardevol, dat ik alles wat ik hier leer doorgeef aan mijn kinderen.’ 

Volgens Laura is de sleutel tot succes het maatwerk dat Ron Blaauw College samen met WSP kan bieden. ‘Soms is het programma iets te zwaar voor een kandidaat. Dan passen we het waar mogelijk aan. En Anays wilde vanwege haar belangrijke rol thuis ook graag een fijne stageplek dichtbij huis. Die hebben we gevonden bij het Leonardo Hotel, een van onze samenwerkingspartners. En voor serieuze problemen, zoals bij ernstige ziekte, schakelen we met WSP om de voortgang te bewaken of extra hulp in te schakelen. Dit maatwerk werkt geweldig. Op deze manier kunnen we mensen ondersteunen op hun weg naar werk.’