Dat succesvol en sociaal ondernemen hand in hand kunnen gaan, bewijst ARGO360 in het Amsterdamse Westpoort maar weer eens. ARGO360 koppelt hergebruik en recycling van ICT-hardware aan verantwoord ondernemen. Veilig, milieuvriendelijk én sociaal. Directeur Mimoun Batou: ‘Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam vindt voor ons al jaren de juiste kandidaten om onze sociale onderneming te laten groeien’.

En groeien, dat doet ARGO360. In april opende het bedrijf in Utrecht een tweede vestiging. Net als in Amsterdam worden gebruikte laptops, telefoons, onderdelen en andere ICT-hardware van bedrijven veilig opgeschoond voor een tweede leven, of gerecycled. Een van de leidinggevenden in Utrecht is Stefan. Ooit kwam hij uit een Wajong-uitkering via Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) bij ARGO360 in Amsterdam werken. Mimoun Batou: “Nu is hij zo gegroeid, dat hij in Utrecht nieuwe medewerkers begeleidt. Onze medewerkers groeien dus mee. Dat is echt een geweldig succes!”

Rechtstreeks contact

Om nieuw technisch talent te vinden voor openstaande vacatures heeft Mimoun regelmatig rechtstreeks contact met Frank Oudman, accountmanager-adviseur bij WSP. “Frank weet wat er speelt en wat voor mensen wij nodig hebben.” Frank droeg destijds ook Stefan aan voor de vacature van technisch medewerker bij ARGO360. Frank: “Ik heb nauw contact met de werkgever om erachter te komen wat iemand moet kunnen om de functie uit te kunnen oefenen. Harde skills zoals computervaardigheden, maar ook technisch inzicht of lerend vermogen. Eventueel stellen we samen de vacature op.”

‘Ik vraag naar de mens achter het cv’

De vacature deelt Frank met zo’n 500 klantmanagers, consulenten en jobhunters binnen en buiten de gemeente en UWV, maar ook bij andere maatschappelijke organisaties. De selectie die Frank vervolgens maakt, doet hij op basis van persoonlijke gesprekken. “Ik vraag naar de mens achter het cv. Waar wordt iemand blij van? Wat voor type mens is het? Voor ik iemand voorstel bij een werkgever moet ik het idee hebben dat iemand past als persoon. En omdat we ook mensen met een verminderd arbeidsvermogen werven, overleg ik in hoeverre de eventuele beperkingen van een kandidaat bezwaarlijk zijn om de functie te kunnen uitoefenen.”

Loonkostensubsidie

Als er sprake is van beperkt arbeidsvermogen kijkt Frank samen met de werkgever en een jobcoach of de taken geheel of gedeeltelijk kunnen worden uitgevoerd en wat daarvoor nodig is. “Dat kan een fysieke aanpassing op de werkvloer zijn, zoals een aangepaste stoel, maar ook een extra pauze als iemand snel overprikkeld is. Bij mensen die een arbeidsbeperking hebben wordt door een specialist een loonwaardemeting gedaan. De gemeten arbeidsprestatie bepaalt dan de hoogte van de loonkostensubsidie die de werkgever kan aanvragen.”

‘Er zat potentie in deze mensen, maar die was een beetje verstopt’

Zoals Stefan zijn er bij ARGO360 meer kandidaten die via WSP een proefperiode van twee maanden doorliepen, een contract kregen en uiteindelijk in vaste dienst kwamen. Dat is voor een groot deel te danken aan de inspanningen van ARGO360 om nieuwe collega’s zowel in werkprocessen als met persoonlijke coaching te ondersteunen. Mimoun: “We hebben net weer vier mensen aangenomen via WSP. Er zat natuurlijk al potentie in deze mensen, maar die was een beetje verstopt. Door mensen vertrouwen en een veilige omgeving te geven is die potentie eruit gekomen. Het is geweldig om ze te zien opbloeien.”

Maatwerk

Inmiddels is ARGO360 ook PSO 30plus gecertificeerd. Dat betekent dat meer dan 30 procent van de medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Mimoun: “Dat is een keuze. Wij willen graag mensen helpen. Natuurlijk moet je dan geld verdienen om dit te kunnen doen. Maar er zijn veel verschillende manieren om dat geld te verdienen. Dan moet je ook wat durven inleveren.” Waar ARGO360 in elk geval niet op inlevert, is de dienstverlening van WSP. Een maatwerktraject met een kandidaat van WSP, inclusief werving, selectie, subsidieadvies en jobcoaching, is volledig kosteloos.