Maar liefst 18 Amsterdamse leerwerkstudenten van het nieuwe zij-instroomtraject ‘Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!’ ontvingen op 12 juli hun diploma. Het initiatief van Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) om geïnteresseerde werkzoekenden te verbinden aan apothekers met vacatures, is daarmee meer dan geslaagd. Vers gediplomeerde Nabil El Arrass ging twee jaar geleden bij Apotheek OLVG West aan de slag. Teamleider Fatine El Marnisi: ‘Nabil heeft een aanstekelijke nieuwsgierigheid die ons een spiegel voorhoudt.’

Nabil El Arrass (links) en zijn teamleider Fatine El Marnisi

SBA startte in 2019 landelijk het versnelde zij-instroomtraject om een oplossing te creëren voor het tekort aan apothekersassistenten op de arbeidsmarkt. Landelijk vonden de afgelopen 2,5 jaar maar liefst 170 BBL-ers een werkplek in een apotheek. In Amsterdam werd het traject georganiseerd in samenwerking met apothekersvereniging FBA, House of Skills (HOS), ROC van Amsterdam, UWV, Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam en regionale werkgeversvereniging Sigra. 

Speeddates

In een nauwe samenwerking met House of Skills screende SBA de kandidaten op eerder verworven skills, interesse in en geschiktheid voor het beroep van apothekersassistent. Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam verzorgde vervolgens de werving en selectie van kandidaten en organiseerde samen met SBA en FBA speeddates met geïnteresseerde apothekers. Jan Baltink, oud-begeleider van Nabil El Arrass bij OLVG, was erg blij met deze speeddates. ‘Sollicitatieprocedures kunnen lang duren. Maar de speeddates geven je in korte tijd een beeld van alle kandidaten. Dat maakt de selectie veel sneller en effectiever.’ ROC van Amsterdam verzorgde vervolgens de opleiding en begeleiding van de leerwerkstudenten.

‘Een speeddate geeft je in korte tijd een beeld van alle kandidaten. Dat maakt de selectie veel sneller en effectiever’

Tijdens de versnelde opleiding tot apothekersassistent van ROCvA kregen de leerwerkstudenten niet alleen vakkennis, maar leerden zij ook om accuraat en punctueel te zijn en met stress om te gaan. Dat Nabil met stress kan omgaan, kan Jan beamen. ‘Werken in de apotheek van een ziekenhuis kan behoorlijk hectisch zijn. Aan de balie geef je mensen informatie over hun medicijngebruik. En er worden voortdurend aanvragen vanuit het ziekenhuis gedaan. Daar moet je mee om kunnen gaan. Nabil is wat ouder en had al gewerkt, dat merk je aan zijn zelfredzaamheid. Hij heeft de levenservaring die we hier nodig hebben.’

Dynamische werkomgeving

Voordat Nabil (25) bij OLVG terechtkwam, werkte hij als scheikundig en microbiologisch onderzoeker voor diverse werkgevers. Maar hij miste iets. ‘Het werk als onderzoeker vond ik interessant, maar wel eenzaam. Ik moest weer aan een beroepskeuzetest uit mijn middelbareschooltijd denken. Eigenlijk wilde ik altijd al apothekersassistent worden. Maar nu wist ik het zeker: in de apotheek komen mijn interesse voor mensen en microbiologie samen.’ Als hij over het zij-instroomtraject tot apothekersassistent leest, is Nabil meteen enthousiast en kiest voor de dynamische werkomgeving van Apotheek OLVG West.

‘Sommige mensen nemen zelfs koekjes mee om Nabil te bedanken’

Volgens teamleider Fatine El Marnisi is het beroep van apothekersassistent Nabil op het lijf geschreven. ‘Nabil staat altijd open voor feedback. Hij is leergierig en stelt vragen die ons ook aan het denken zetten. Dat is waardevol voor ons team. Maar wat vooral opvalt is zijn fijne manier van communiceren, met name met mensen aan de balie. Sommige mensen nemen zelfs koekjes mee om Nabil te bedanken, omdat hij hen zo goed heeft geholpen. Dat is echt uitzonderlijk! Ik ben dus heel enthousiast. Binnenkort begint bij ons alweer een nieuwe leerwerkstudent van het zij-instroomtraject.’  

Perspectief

Nabil leerde veel van de lessen van RocvA en de werkbezoeken van zijn docenten, maar ook van zijn collega’s. ‘Zo had ik in het begin best moeite om overzicht te houden over mijn taken. Van mijn begeleider leerde ik op een efficiënte manier met mijn takenlijst om te gaan. Die methode gebruik ik nog steeds.’ En nu Nabil zijn diploma heeft, is hij zeker niet klaar met leren. ‘Ik krijg nu een jaarcontract. Daar ben ik heel blij mee. Het biedt me perspectief voor de toekomst in een beroep dat ik echt leuk vind. Uiteindelijk wil ik doorleren tot projectapotheker.’

 

Talenten ontdekken voor Zorg & Welzijn

De ervaringen uit het zij-instroomtraject voor de apothekersassistent werkten ook als een katalysator voor het opzetten van het Transferpunt Zorg en Welzijn, onderdeel van House of Skills. Het Transferpunt Zorg en Welzijn biedt mensen de mogelijkheid om te ontdekken of een baan in de zorg en welzijn bij hun past. Aan de hand van aantal digitale instrumenten blijkt hoe het talent (skills) past bij een beroep in de zorg.

Meer informatie

Zij-instroomtraject apothekersassistent

Transferpunt Zorg en Welzijn