Horecaondernemer Haider Al Murummati (36) komt in 2018 door tegenspoed met zijn restaurants in Amsterdam-Oost in de bijstand terecht. Vreselijk vindt hij het, dat ‘stilzitten’. Hij solliciteert wel, maar zonder succes. Tot Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) een verborgen talent op zijn cv blootlegt: technisch inzicht. Nu volgt Haider een leerwerktraject tot elektromonteur via IW WorkForce. Haider: ‘Ik heb weer een toekomst.’

Haider Al Murummati komt oorspronkelijk uit Irak. Pas zeven jaar oud is Haider als hij begint met werken. Helpen in een garage, handelen, een zaak runnen… tot de oorlog komt. In 2008 vlucht hij uit Irak en komt terecht in Amsterdam. Hij opent een eigen restaurant. En later zelfs nog een. Hard werken en verantwoordelijkheid dragen is wat hij goed kan. Tot het echt tegenzit. Haider probeert van alles, maar komt in de bijstand terecht. Wat nu?

Talent

Via gemeente Amsterdam komt Haider in contact met Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP). Haider: “WSP kon mij helpen in contact te komen met werkgevers in de regio. Mijn contactpersoon bij WSP, Dewi Frieszo, vroeg me wat voor werk ik graag zou willen doen. Daarbij vroeg ze ook naar talenten en ervaringen die níet op mijn cv staan. Ik vertelde dat ik mijn eigen restaurants heb verbouwd, van muurtjes plaatsen tot stopcontacten monteren. De bouw in, dat zag ik wel zitten. Maar ja, ik had geen diploma’s.”

‘In dit vak kan ik echt iets voor mensen betekenen’

WSP helpt Haider om een opleiding te kiezen en een werkgever te vinden. “Ik besloot dat ik graag elektromonteur wilde worden. Dewi bracht me vervolgens in contact met Linda Lina-Bouhof van IW WorkForce. IW WorkForce neemt technisch personeel in dienst en detacheert ons bij opdrachtgevers in de bouw. Wie een opleiding wil volgen kan dat doen via IW Opleidingen.” Haider geeft ook aan dat hij een vast contract wil. “Met twee jonge kinderen zocht ik stabiliteit. “

Meerwaarde

Het duurt even om een werkgever te vinden waar Haider tijdens zijn leerwerktraject aan de slag kan. “Ze hebben echt veel moeite voor me gedaan. Maar ik ben 36, geen jongen van 16. Ik mag dan een wat duurdere kracht zijn, ik heb ervaring en verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is de meerwaarde die ik een werkgever kan bieden.”

En dat blijkt. Bij elektrotechnisch installatiebedrijf Schijf Uithoorn werkt Haider al acht maanden naar volle tevredenheid. En inmiddels is Haider ook met zijn BBL-opleiding tot elektromonteur gestart. “Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Zwaar is het wel. Naast mijn werk ga ik twee avonden in de week naar school en om de week een praktijklesdag. Laatst was een klasgenoot zelfs in slaap gevallen, hahaha! Maar ik kan het aan. Electrotechniek is een mooi vak. Kijk om je heen: techniek is overal! In dit vak kan ik echt iets voor mensen betekenen.”