De technische sector kampt met een fors personeelstekort. Tegelijkertijd staan jongeren, statushouders en zijinstromers te trappelen om aan de slag te gaan. Hoe dat zit? Dat kan Linda Lina van IW WorkForce wel vertellen. Als detacheerder in de technische branche plaatste ze kandidaat Haider Al Murammati van Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam bij elektrotechnisch installatiebedrijf Schijf in Uithoorn. Linda: ‘Een prachtige match. Dat zou ik andere werkgevers en kandidaten ook zo gunnen.’

Maak kennis met Haider Al Murammati: 36 jaar, vluchtte in 2008 voor de oorlog in Irak naar Nederland, begon als horecaondernemer in Amsterdam en verbouwde eigenhandig zijn twee locaties tot volwaardige restaurants. Haider is ondernemend, sociaal en technisch, maar komt door tegenslag in 2018 toch in de bijstand terecht. Voor iemand die sinds zijn zevende jaar heeft gewerkt is dat een onwerkelijke situatie waar hij zo snel mogelijk uit wil. Haider: “Ik kan absoluut niet stilzitten”.

‘Ze vroeg ook naar talenten die níet op mijn cv staan’

Via gemeente Amsterdam komt Haider in contact met Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP). Haider: “WSP kon mij helpen in contact te komen met werkgevers in de regio. Mijn contactpersoon bij WSP, Dewi Frieszo, vroeg me wat voor werk ik graag zou willen doen. Daarbij vroeg ze ook naar talenten die níet op mijn cv staan. Dus vertelde ik haar dat ik mijn eigen restaurants had verbouwd, van muurtjes plaatsen tot stopcontacten monteren. Elektromonteur worden, dat zag ik wel zitten. Maar ja, ik had geen diploma’s.”

Screening

Toch wil Dewi zijn kansen om elektromonteur te worden onderzoeken. WSP werft kandidaten namelijk op basis van talenten en motivatie. Daarom brengt Dewi Haider in contact met Linda van IW WorkForce. WSP en WorkForce werken nauw samen om vacatures in de technische sector te vervullen met onder andere jongeren, zijinstromers en statushouders. WSP maakt een voorselectie van kandidaten, WorkForce screent nauwkeurig de kandidaten, verzorgt de technische scholing in samenwerking met regionale ROC’s en detacheert de leerwerkstudenten bij werkgevers. Deze werkgevers zijn aangesloten bij IW en erkend leerbedrijf, zodat de studenten de juiste begeleiding krijgen.

Ook Linda ziet wel kansen voor Haider. En ze krijgt gelijk. In februari gaat Haider aan de slag bij elektrotechnisch installatiebedrijf Schijf in Uithoorn. “Kandidaten starten met uitzicht op een vast dienstverband. Na een aantal maanden werkervaring stromen ze door naar een BBL-opleiding bij IW.

‘Om meer mensen op te kunnen leiden moeten we de samenwerking met werkgevers nog beter organiseren’

En die match is er. Haider is inmiddels ruim een half jaar aan de slag bij Schijf. In september is ook zijn opleiding (MEI) gestart. Twee avonden in de week gaat Haider naar school en om de week heeft hij praktijkles op een van de praktijkleslocaties van IW. Haider: “Het is best pittig, werken en leren. Maar het is leuk. Overal waar je kijkt is techniek! In dit vak kan ik echt wat betekenen. Ik heb geluk dat ik bij Schijf voor hoofdmonteur Jaap Timmer mag werken. Hij werkt er al 40 jaar. Ik leer zo veel van hem.”

Praktijkopleider

Ook directeur Kees Vader van Schijf is enthousiast: “We hebben vaker kandidaten van WorkForce en leerwerkstudenten van IW gehad. Maar Haider presteert echt boven verwachting. Hij is een wat duurdere kracht omdat hij wat ouder is. Maar Haider heeft al praktijkervaring en weet van aanpakken. Dat scheelt enorm. Zijn praktijkopleider hoeft niet alles uit te leggen. Een fijne kerel is het.”

Linda: “Door de nauwe samenwerking met WSP kunnen we werkgevers de mogelijkheid bieden met een gemotiveerde groep kandidaten te werken. Deze groep kan een groot deel van het personeelstekort in de sector oplossen. Met WSP organiseren we daarom de subsidiemogelijkheden voor het opleidingsbudget en de eventuele loonkostensubsidie. Dat is interessant voor werkgevers.” Daarnaast is investeren in de opleiding van personeel ook een interessante manier om vorm te geven aan MVO-beleid. Om te kunnen meedingen naar aanbestedingen van de overheid wordt steeds vaker een gedegen MVO-beleid als voorwaarde gesteld.

Oplossing

Volgens Linda loopt de samenwerking met WSP om kandidaten te werven en op te leiden ‘gesmeerd’. Maar: “Om meer mensen op te kunnen leiden moeten we de samenwerking met werkgevers nog beter organiseren.” Tegelijkertijd ervaart Linda ook frustratie bij welwillende werkgevers. “Er zijn te weinig leidinggevende monteurs die praktijkbegeleider zijn en die leerwerkstudenten onder hun hoede kunnen nemen. Soms zeggen werkgevers: ‘Als je een ervaren monteur met je leerwerkstudent mee stuurt, dan neem ik ze allebei aan’. Dat geeft wel aan hoe hoog de nood is.”

Door een tekort aan ervaren monteurs kunnen startende leerwerkstudenten dus niet opgeleid worden. Linda: “Maar ook de ervaren monteur, die soms al drie leerlingen aan de hand heeft lopen, komt niet meer aan zijn eigen werk toe. En daarbij: het tekort zal door de vergrijzing de komende jaren nog verder oplopen. Er moet dus snel iets gebeuren. De koepelorganisatie Wij Techniek (OTIB) buigt zich al over dit probleem. Maar ook werkgevers kunnen iets doen. Bijvoorbeeld door erkend leerbedrijf te worden en ervaren monteurs praktijkbegeleider te maken. Samen met WSP kunnen we werkgevers hierbij helpen.”

Meer over personeel opleiden