Op 22 oktober ontvingen zeven werkzoekenden van Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) hun certificaat voor de opleiding tot bartender van Diageo. De drankproducent liet dit Learning for Life-programma ondanks de coronacrisis gewoon doorlopen. Daarbij werden de lessen grotendeels online gegeven. Wethouder Rutger Groot-Wassink was bij de online uitreiking van de certificaten: “Als gemeente kunnen we niet zonder zulke werkgevers”.

Vrolijke gezichten bij de online diploma-uitreiking van de bartenderopleiding.

Met het wereldwijde programma Learning for Life leidde internationale drankproducent Diageo al 140.000 werkzoekenden op tot bartender als onderdeel van haar CSR-beleid. Athanasia Kanli, Head of Corporate Relations van Diageo: “In Amsterdam kregen sinds 2017 bijna tachtig kandidaten toegang tot de opleiding.” Daarbij verzorgde WSP de werving en begeleiding van de werkzoekenden. ISAAC Academy, opleider voor horecapersoneel, gaf de lessen. Athanasia: “Ook dit voorjaar stond een nieuwe groep van negen enthousiaste kandidaten in de startblokken toen in maart de stad op slot ging voor het coronavirus.”

‘Diageo zit erin voor de lange termijn’

Lakisha Sabajo (21) is een van de kandidaten die zich voor de bartenderopleiding had aangemeld. Lakisha vertelt: “Ik had al ervaring in de horeca, maar zat zonder werk. Via gemeente Amsterdam hoorde ik over de bartenderopleiding. Ik wil graag verder in het vak, dus dit was precies wat ik nodig had. Maar toen kwam corona. Ik dacht: die opleiding gaat niet door. Maar in april konden we alsnog starten.”

Online lessen

In nauw contact stemden Diageo, WSP en ISAAC Academy een programma af dat online via Zoom kon worden gegeven. Maar hoe leer je digitaal cocktails shaken? Shania Ravensberg (20) is enthousiast over de begeleiding hierin. “Mijn begeleider van WSP, Rob Smits, is bij alle kandidaten persoonlijk de benodigdheden zoals een shaker, lange lepel en theorieboek komen langsbrengen. Vervolgens logde ik tien weken lang ’s morgens via mijn laptop in om de lessen van Misja Vorstermans van ISAAC Academy te volgen. Vakken als drankenkennis, hygiëneregels en communicatie skills kunnen prima online gegeven worden, maar ik heb ook op een professionele manier cocktails leren maken via Zoom.”

De kandidaten oefenen thuis met het maken van cocktails.

En dat is niet zonder reden. Diageo wil namelijk dat haar whiskey’s, gins, likeuren en andere dranken op een juiste en verantwoorde manier geschonken worden in de horeca. Athanasia: “Door werkzoekenden van WSP op te leiden voor het bartendervak leren zij met onze producten werken. Tegelijkertijd vergroten wij hun kans op een baan. Die baan vinden ze vaak bij een van de horecazaken die klant bij ons zijn. Op die manier werken we inclusiviteit op de werkvloer. Dat is verankerd in onze CSR-doelstellingen voor 2030. Door corona zit het nu tegen in de horecasector. Dat zien wij natuurlijk ook terug in onze verkoopcijfers. Maar als de horeca weer opengaat zijn er ook weer goede mensen nodig. Diageo zit erin voor de lange termijn.”

Examen

En dus ging ook het examen voor de bartenderopleiding gewoon door in coronatijd. De kandidaten kregen de opdracht om 6 verschillende cocktails te maken in 7 minuten. Shania: “Eerst ging ik stressen, man! Maar het belangrijkste is juist dat je rustig blijft. Dat je logisch nadenkt waar je mee begint. Toen dat lukte, begon ik de alcohol klaar te zetten in maatbekertjes en werd ik rustiger. Dat was een overwinning. Uiteindelijk heb ik het examen als een van de besten gedaan.”

Snel en efficiënt werken zijn nuttige skills die je op veel werkplekken kunt gebruiken. En dat is voor deze werkzoekenden in de horeca in tijden van corona een grote plus op hun cv. Voor Lakisha was kennis over sociale hygiëne een grote plus in haar sollicitatie bij de bakkerij waar ze nu een baan heeft. En Shania vond dankzij haar bartenderopleiding een contract bij een vegan bar, die met een beetje geluk na de tweede coronagolf weer werk voor haar heeft. Shania: “Ik kom er wel. Ooit open ik mijn eigen cocktailbar. Dat is mijn droom.”