Personeelskrapte in de zorg los je niet zomaar even op. Wat wel werkt? Slimme samenwerkingen aangaan. Zo startte zorgkoepel Amstelring een pilot voor 15 werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt van Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP). In een leerwerktraject, waarin Nieuwzorg het voortraject verzorgt en Nova College de lessen, worden de kandidaten opgeleid tot helpende in de zorg. Jeanne de Waart is leercoach bij verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp, de leerwerklocatie van de groep. Jeanne: “Ik ben zo trots op deze mensen.”

Jeanne de Waart met leerwerkstudent Ferran Martinez

Jeanne de Waart (63) werkt al 45 jaar met plezier bij verpleeghuis Bornholm. Als verzorgende zag ze haar vak de laatste jaren veranderen. Maar klagen over de zorg? “Dat geeft mijn vak alleen maar een slecht imago. Het ligt niet aan de mensen, maar aan het personeelstekort.” Jeanne is dan ook maar wat blij dat ze eind vorig jaar de kans kreeg om leercoach te worden voor een leerwerktraject (BBL) voor helpende in de zorg, een pilot van zorgkoepel Amstelring waar Bornholm onder valt.

Wassen en aankleden

De pilot komt voort uit een aanbesteding van gemeente Amsterdam om meer mensen van mbo 2 niveau aan werk te helpen. En dat vindt Jeanne een goede zaak. “Jarenlang is mbo 3 niveau geëist voor veel functies in de zorg. Maar die mensen zijn steeds moeilijker te krijgen. Terwijl voor veel zorgtaken mbo 3 niveau helemaal niet nodig is. Wassen, aankleden, aandacht en welzijn bieden: voor die taken moet je bovenal een hart voor mensen hebben. Er zijn genoeg kandidaten met een hart voor de zorg. Als je de begeleiding in teams goed inricht, is er genoeg werk voor mensen op mbo 2 niveau.”

‘Gevoel voor mensen, dat heb je of dat heb je niet’

En Jeanne krijgt gelijk. Als WSP kandidaten gaat werven voor de pilot, melden zich prompt veel meer mensen aan dan gebruikelijk. Nieuwzorg geeft vervolgens – als verbinder tussen werkgevers en werkzoekenden in de zorg – voorlichting over de inhoud van het vak en voert gesprekken met de kandidaten op basis van geschiktheid en motivatie. Vooral dat laatste is volgens Jeanne erg belangrijk: “Praktische vaardigheden kun je aanleren. Maar gevoel voor mensen? Dat heb je of dat heb je niet. In de zorg moet je graag willen zorgen. Dat klinkt logisch, maar selecteren op motivatie is echt belangrijk om uitval later in het traject te voorkomen.”

Voorschakeltraject

Op 25 februari starten 13 kandidaten in het voorschakeltraject. In deze periode van twee maanden kunnen zij met behoud van hun uitkering erachter komen of werken in de zorg écht bij ze past. En Amstelring kan als werkgever beoordelen of de kandidaten voldoende kwaliteiten bezitten om ze een leerwerkcontract aan te bieden. Tijdens het voorschakeltraject heeft de WSP-jobcoach regelmatig contact met de deelnemers om praktische zaken te bespreken, zoals vervoer, reiskostenvergoeding en kinderopvang. Jeanne: “Die coaching vanuit WSP was heel waardevol.”

Begeleiding

In het voorschakeltraject verzorgt het Nova College de lessen, van leren werken met tilliften en het aantrekken van steunkousen tot rekenen en schrijven. Met Nieuwzorg is wekelijks contact over de voortgang van de deelnemers. Daarnaast begeleidt Nieuwzorg ook de medewerkers van Bornholm. Jeanne: “Vanuit de gedachte ‘samen leren’ werden alle deelnemers onderdeel van hetzelfde, bestaande team. Maar dat is nogal wat voor de teamleden! Zij zijn begeleid in het leren begeleiden van de deelnemers en het organiseren van het werk. Ontzettend nuttig! Zo voelden de kandidaten zich ook heel welkom.”

‘Als je net komt kijken in de zorg en je maakt dit mee, dan is dat enorm zwaar’

Jeanne begeleidt de deelnemers op de werkvloer. “Eerst liet ik alle specialismen en afdelingen een presentatie geven om de deelnemers inhoudelijk op weg te helpen, van de psychiater tot de fysiotherapeut. Maar het belangrijkste om te leren is natuurlijk de manier waarop je zorg verleent. Je kunt ’s morgens de kamer van een bewoner binnenkomen en meteen aan de slag gaan. Maar echt contact maken met mensen, een praatje maken, weten hoe je omgaat met vormen van dementie. Daar gaat het om.”

Corona

En dan, middenin het voorschakeltraject, steekt het coronavirus de kop op. Eind maart wordt verpleeghuis Bornholm getroffen door een corona-uitbraak. Ook hier wordt het leger ingezet om de crisissituatie logistiek in goede banen te leiden. De deelnemers werken met steriele pakken, mondkapjes en een waslijst aan hygiënemaatregelen. Jeanne: “Als je net komt kijken in de zorg en je maakt dit mee, dan is dat enorm zwaar. Maar de groep heeft het fantastisch gedaan. Wat ik vooral bijzonder vind is hoe ze elkaar motiveerden. Ik ben zo ontzettend trots op deze mensen.”    

Aanwinst

Na twee maanden ronden uiteindelijk 13 gemotiveerde deelnemers het voortraject af en treden in dienst bij Amstelring. Zij volgen nu het BBL-traject van twee jaar. Jeanne: “Ik vind het geweldig om mijn ervaring te mogen overdragen op deze gemotiveerde groep. Je moet je voorstellen dat deze mensen soms lang in een uitkeringssituatie hebben gezeten. Omschakelen naar een leerwerktraject in de zorg – elke dag vroeg opstaan, intensieve dagen maken, veel nieuwe dingen leren – dat is een enorme stap. Maar ze zijn er altijd. En hoe! Het kan dus wel.”