Jarenlang werkt de Spaanse Ferran Martinez (49) in de IT. Ook als hij in 2006 voor de liefde naar Nederland komt, vindt hij snel een baan in de sector. En goed betaald ook. Maar ja, er mist iets. Al heel lang eigenlijk. Tot Ferran besluit om het roer om te gooien. In februari dit jaar start hij een leerwerktraject (BBL) bij verpleeghuis Bornholm van Amstelring. “Een baan in de zorg is wat ik altijd al wilde.”

Als Ferran eind 2019 thuis komt te zitten, besluit hij dat het helemaal anders moet. “Ik kon geen motivatie meer vinden voor mijn werk in de IT.” Via UWV komt hij in contact met Ellen Hekstra van Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP). Ferran deelt een lang gekoesterde wens met haar. “Ik zei: ik wil werken in de zorg en echt iets voor mensen kunnen betekenen. En Ellen zei dat ze misschien iets interessants voor me had.”

‘Ik dacht: dit is mijn kans’

Ellen wijst Ferran op een BBL-opleiding voor leerling helpende in de zorg op mbo 2 niveau. Ferran: “Ook kandidaten met een hart voor mensen maar zonder voorkennis van de zorg konden dit leerwerktraject gaan volgen. Toen dacht ik: dit is mijn kans.” In deze pilot verzorgen Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam en Haarlemmermeer in samenwerking met Stichting Nieuwzorg de selectie en begeleiding, het Nova College verzorgt het onderwijs, en verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp biedt als werkgever de leerwerkplekken. Na een selectiegesprek wordt Ferran, ondanks zijn Spaanse tongval, toegelaten tot het voorschakeltraject.

 

Voorschakeltraject

Op 25 februari start Ferran samen met 13 medestudenten met het voorschakeltraject van twee maanden. Bij het Nova College volgen ze lessen. En onder de vleugels van leercoach Jeanne de Waart leert de groep op een afdeling voor dementerenden de dagelijkse zorg te verlenen, van aankleden en wassen tot een praatje maken en een potje sjoelen. Ferran: “In het voortraject kom je erachter of de zorg wel echt iets voor je is. Tja, wanneer weet je dat? Ik herinner me het uitdrukkingsloze gezicht van een dementerende man. Dat ging helemaal stralen door de warme manier waarop een collega hem begeleidde. Toen wist ik: op die manier wil ik ook mensen leren helpen.”

Ferran met leercoach Jeanne de Waart.

Corona

Ferran en zijn medestudenten draaien goed mee op de afdeling als medio maart het coronavirus de kop op steekt. Bornholm wordt zwaar getroffen. Ferran: “Ik was niet bang voor het virus. Maar wat was het zwaar! De beschermende pakken, de benauwende mondkapjes, de hitte, het handen wassen tientallen keren per dag. Maar deze kwetsbare mensen waren meer dan ooit van ons afhankelijk. Dat was een nog grotere motivatie voor ons om door te gaan. We hebben echt als een team gewerkt. Dat gaf zo’n goed gevoel.”   

‘Dit werk geeft me zo veel voldoening, het gaat vanzelf’

Inmiddels heeft Ferran zijn voorschakeltraject afgerond en is officieel in dienst bij Bornholm op een BBL-leerwerkcontract. Niet alleen zijn talent voor de zorg is erkend. “Mijn Nederlands is nu zo veel beter! Zonder dit leerwerktraject had ik dit interview niet kunnen geven.”

Verder leren

Ferran staat aan het begin van een grote ambitie: “Vroeger wilde ik arts worden. Maar geld om te studeren was er niet. Nu heb ik alsnog de kans gekregen om in de zorg te werken. Na mijn diploma voor helpende in de zorg op mbo 2 niveau wil ik dan ook verder leren. En misschien wel ooit op de IC van een ziekenhuis werken. Of dat niet zwaar is? Dit werk geeft me zo veel voldoening, het gaat vanzelf.”