Zain Dayoub (24) studeerde rechten toen hij in september 2015 vluchtte uit Syrië. Na zijn verblijf in een AZC werkte hij anderhalf jaar als barista. Maar Zain wilde verder leren. Via Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) deed hij de opleiding voor barpersoneel van drankproducent Diageo. Nu werkt hij als barman in het duurzame Hotel QO Amsterdam. ‘Zain is een maestro in cocktails maken. Maar hij kan veel meer.’

Achter de moderne bar van restaurant Persijn in Hotel QO Amsterdam hangt een indrukwekkende rij likeuren, jenevers en andere dranken. Indrukwekkend, omdat de flessen bijna allemaal een Nederlandse naam dragen. Michel Kok, Director of Restaurants & Bars: ‘Onze bedrijfsfilosofie is om alles zo lokaal en duurzaam mogelijk te doen. Van de drankjes in de bar tot de gerechten in keuken tot het water dat gerecycled wordt’. 

Het geheim van de maestro

Zo’n lokale aanpak vraagt om expertise van je medewerkers. Want probeer maar eens een goede cocktail van enkel Nederlandse dranken te maken. Daar heb je een smaakkunstenaar voor nodig. ‘En dat is Zain. Hij is een absolute maestro als het op cocktails aankomt’, aldus Assistant Restaurant Manager Ruslan Chaykovskyy, die bijna dagelijks met hem werkt. Zain zelf is wat bescheidener over zijn kunsten. ‘Ik begin met vragen welke smaak je wilt: zoet, zuur of bitter. Vandaaruit ga ik experimenteren.’ Gevraagd naar dé cocktail van zijn hand, zegt de maestro: ‘Een blend van abrikozenlikeur, Hollandse oude jenever, citroenzuur en suikersiroop. Oh nee! Nu heb ik mijn geheim verklapt.’  

V.l.n.r. Ruslan Chaykovskyy, Zain Dayoub en Michel Kok

Na een moeilijke start in Nederland weet Zain zijn draai inmiddels steeds beter te vinden. ‘Ik heb de afgelopen jaren vaak contact gehad met verschillende medewerkers van WSP. Telkens als ik een vraag had, kwamen ze met goede hulp en ideeën. Met de hulp en begeleiding die ik kreeg kon ik de opleiding voor barpersoneel van drankproducent Diageo volgen. Tijdens de opleiding leerde ik in drie weken theorie en aansluitend een stage de kneepjes van het vak.’ Ook Michel is blij met de opleiding van Diageo. ‘Er is veel vraag naar goed barpersoneel. Dus toen we over de opleiding hoorden wilden we daar graag iets mee.’

Naar de 21e verdieping

Al tijdens zijn opleiding liet Zain aan zijn begeleider bij WSP weten dat hij graag een een fulltime baan wilde. Zain: ‘Rob Smits wees me op de vacature bij Hotel QO Amsterdam. En kijk: daar werk ik nu!’ Inmiddels werkt Zain twee maanden bij QO Amsterdam en heeft volgens Ruslan al flinke stappen gemaakt. ‘Vooral de communicatie met de keuken is een uitdaging in een hotel. Een bestelling voor roomservice met drank en gerechten moet tegelijkertijd klaar zijn. Zain werkt heel gestructureerd en kan die uitdaging prima aan.’

Maar Zain heeft meer plannen. Hij wil doorgroeien in het bedrijf. ‘Het is geen geheim dat ik carrière wil maken’, zegt hij stellig. Zain wil letterlijk én figuurlijk omhoog. Eerst naar de 21e verdieping, waar de exclusieve hotelbar Juniper & Kin zich bevindt, en waar geëxperimenteerd wordt met ingrediënten uit de eigen kas op de 22e verdieping! Maar als onderdeel van high end hotelketen IHG biedt Hotel QO Amsterdam nog veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld om door te groeien in hotel management. En dat is precies wat Zain wil. Michel: ‘Zain is ambitieus. Het is een voorrecht om met hem te werken. Zain werkt hard en staat open om te leren. Dus die kans om te groeien willen wij hem graag geven.’ 

Thuis

In de omgeving van de internationale QO-staf en de vele buitenlandse hotelgasten voelt Zain zich steeds meer thuis in Amsterdam. Het perspectief voor een toekomst in de hotelbranche geeft hem houvast. Maar regelmatig gaat hij ook terug naar zijn Syrische roots. ‘Dan haal ik falafel bij de Syrische eetbar op de Javastraat in Amsterdam-Oost.’

Update 13 januari 2020: Zain heeft inmiddels promotie gemaakt naar de exclusieve Juniper & Kin bar op de 21e verdieping. Van harte gefeliciteerd, Zain!

Meer informatie? Neem contact met ons op via 0800 5252525 en vraag naar Rob Smits.