Met onze campagne #Ontdekde50PLUS koppelen we het geboortejaar van onze kandidaten aan hun grootste talent. Zo laten we werkgevers zien hoe waardevol hun jarenlange ervaring is. Jacob Nawijn, directeur van Fruitful Office en vaste samenwerkingspartner van WSP schreef al in 2015 een pleidooi voor werken met ouderen.

De perfecte collega is 50-plus

‘Ouderen zijn de perfecte koeriers.’ zegt Jacob Nawijn. ‘Ze houden van vroeg opstaan, rijden rustig en vrijwel schadevrij. Maar ook in andere beroepen zijn is de 50-plusser de perfecte collega. Ouderen zijn minder vaak ziek en zijn psychisch gezonder. Ze zijn sociaal en betrouwbaar.’ Lees hieronder zijn blog waarin hij tien voordelen van werken met 50-plussers opsomt.

Heeft u de 50-plus al ontdekt?

Ontdek de 50PLUS van Erkal en alle andere 50-plussers voor wie wij werk zoeken!

www.ontdekde50plus.nl

Een pleidooi voor ouderen – Jacob Nawijn

De vooroordelen over ouderen – ‘Ze zijn duurder, trager, ouderwets, vergeetachtig, ongemotiveerd en tellen de dagen af tot hun pensioen’ – ken ik. Sommige denkbeelden geloofde ik vroeger zelf. Toen ik onze koerier Ernst ontmoette, was het gedaan met de vooroordelen. Ernst was onze allereerste medewerker. Tien jaar terug nam ik hem in dienst. Op dat moment besefte ik: Wij hebben jou nodig, en jij hebt ons nodig. Die afhankelijkheid uitspreken is de kracht van echte samenwerking.

Alle vooroordelen over ouderen zijn door Ernst en latere collega’s weerlegd. Daarom zet ik 10 vóórdelen van het werken met ouderen op een rij.

  1. Ouderen zijn geduldig en nemen geen onnodige risico’s. Dit zijn niet alleen belangrijke eigenschappen voor koeriers. Maar wel noemenswaardig: Onze koeriers rijden vrijwel schadevrij. Een unicum in de koerierswereld!
  2. Ze willen graag werken. Hiervoor ontvingen ze een uitkering, zij weten dat thuis zitten geen optie is. En zijn hierdoor extra gemotiveerd.
  3. Ze zijn betrouwbaar. Ze melden zich niet snel ziek om een dagje vrij te kunnen zijn.
  4. Ze zijn sociaal. Ouderen zijn door hun jarenlange ervaring in het omgaan met collega’s en klanten vaak beter in de omgang met mensen dan jongeren. Ze zijn toleranter, hebben minder bewijsdrang.
  5. Ze hebben meer kennis. Leeftijd is per definitie een voorsprong op jongeren als het gaat om opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring. Zelf merken we dit op de werkvloer doordat koeriers minder schade hebben en een betere klantenservice. Doordat ze productieafspraken standaard nakomen en beter communiceren als ze een keer later zijn of er iets anders speelt.
  6. Het zijn vroege vogels. Ouderen vinden het doorgaans heerlijk om vroeg op te staan.
  7. Ze zijn minder vaak ziek en zijn psychisch gezonder. Vanaf 55 jaar neemt het verzuim onder ouderen af. De meeste ouderen blijven tot op hoge leeftijd gezond. Jongeren zijn twee keer zo gevoelig voor depressies en burn-outs, is bewezen.
  8. Ze zijn loyaal. Ouderen hebben geen grootse carrièreplannen meer. Ze kiezen bewust voor een baan en willen niet snel jobhoppen.
  9. Ze leveren financieel voordeel op. Wij nemen ouderen met een uitkering in dienst. Daar staan subsidies tegenover. Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) weet precies welke financiele regelingen er zijn. Ze doen ook kosteloos de werving en selectie van geschikte kandidaten. Het slagingspercentage van de mensen die vervolgens in dienst komen, is 95 procent.
  10. Met 50-plussers ben je klaar voor de toekomst. Personeelsschaarste is in steeds meer sectoren een nijpend probleem. Wie over zijn eigen vooroordelen heen kan stappen en in gesprek gaat met een 50-plusser heeft er een ervaren kracht bij.

Dit blog is eerder gepubliceerd op MKB Servicedesk

Heeft u de 50-plus al ontdekt?

www.ontdekde50plus.nl