In de week van Valentijnsdag op 14 februari start Werkgevers-servicepunt Groot-Amsterdam (WSP) een campagne om inclusiviteit op de werkvloer te stimuleren bij werkgevers in de regio. Met abri’s en posters langs forenzenroutes in Amsterdam en omstreken vraagt WSP werkgevers mee op date. ‘Wij zijn al jaren dé matchmaker tussen werkgevers en langdurig werkzoekenden,’ aldus Selma Nijhof, directeur bij WSP. ‘Valentijn is bij uitstek de dag waarop werkgevers hun warme hart kunnen tonen door met ons mee op date te gaan.’ 

Werkzoekenden die een kans verdienen

WSP, een samenwerkingsverband van onder andere UWV en gemeente Amsterdam, helpt al jaren met succes werkgevers aan nieuw personeel. Nijhof: ‘Het gaat om werkzoekenden die om diverse redenen niet direct een baan kunnen vinden. Mensen met een arbeidsbeperking, statushouders die met een eerste baan ook weer een leven kunnen opbouwen in Nederland, jongeren met een niet-westerse achtergrond die dolgraag aan de slag willen, en 50-plussers die niet één-op-één aansluiting hebben op de vacatures van vandaag. Wij zijn altijd op zoek naar werkgevers met een open blik, zodat deze mensen weer aan de slag kunnen.’ 

‘Steeds meer werkgevers werven met een open blik.’

Werkgevers met een open blik

‘Steeds meer werkgevers werven met een open blik,’ zegt Nijhof. ‘Deze werkgevers zien wij als een belangrijke partner, zij gaan uit van talenten en zien de voordelen van een divers team. Het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) bijvoorbeeld wil met haar personeelsbestand een afspiegeling zijn van de stad Amsterdam. WSP kan daarbij helpen. Wij zijn voor veel werkgevers een betrouwbare partij om mee samen te werken. We hebben een bestand vol werkzoekenden én we hebben de expertise in huis om ze succesvol aan werk te helpen. Denk aan begeleiding op de werkvloer, het opzetten van een leerwerktraject of het aanvragen van subsidie.’

‘Ook zonder rijbewijs stond Mohamad elke ochtend om 7 uur op de bouwplaats.’

Voorbeelden uit de praktijk

Ingenieursbureau Facto Geo nam de Syrische Mohamad in dienst, zijn leidinggevende Vincent Kreileman is trots: ‘Ook zonder rijbewijs stond Mohamad elke ochtend om 7 uur op de bouwplaats. Ook op plekken waar het openbaar vervoer niet komt.’ BMW Amsterdam heeft meerdere mensen met een arbeidsbeperking in dienst. Ze willen invulling geven aan de Participatiewet, maar vinden ook dat iedereen een kans verdient. HR-manager Ria Theuvenet: ‘Soner doet waar hij goed in is, en daar hebben wij profijt van!’ 

Bent u werkgever en wilt u met WSP op valentijnsdate?

Bezoek vanaf vrijdag 8 februari de campagnesite: www.datenisweten.nl