Cordaan leidt statushouders op in de zorg

‘We hebben gewoon keihard mensen nodig!’

15 januari 2019
Cordaan leidt statushouders op in de zorg

In Syrië was Hussain al Farhan (23) verpleger. ‘Ik liep zes maanden stage als ambulanceverpleegkundige en wist meteen: dit is wat ik wil.’ De oorlog maakte het onmogelijk om die droom waar te maken. Hij vluchtte naar Nederland en wachtte een jaar lang op een verblijfsvergunning. Nu is hij twee jaar in Nederland. Hij spreekt indrukwekkend goed Nederlands, heeft zijn stage bij Cordaan met succes afgerond en begint daar nu met een leerwerktraject Verzorgende IG 3.

Creatieve oplossingen voor personeelstekort

Amsterdamse zorgorganisaties hebben stages geboden aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders). Een aantal statushouders hebben nu hun stageperiode succesvol afgerond. ‘Het mes snijdt aan twee kanten,’ vertelt Saskia Tavenier, praktijkadviseur van de Cordaan Academie. ‘Statushouders krijgen zo een kans om hun leven weer op te bouwen en wij hebben er goed geschoolde, nieuwe collega’s bij.’

Statushouder in de zorg

Cultuurverschillen en een taalbarrière

‘We hebben altijd geïnvesteerd in het opleiden van personeel. Dat moet ook wel, want er zijn enorme personeelstekorten in de zorg. We hebben gewoon keihard mensen nodig! Werken met statushouders was wel nieuw, en dus ook voor de werkbegeleiders. Op de werkvloer kregen zij te maken met grote cultuurverschillen en een flinke taalbarrière.’ Hussain herkent dit: ‘Er zijn mensen uit Eritrea, Mali, Syrië. Niemand spreekt goed Nederlands, dus ook onderling is het moeilijk om contact te maken. De cultuurverschillen zijn groot en iedereen heeft een heftig verleden. Ik hou van grapjes maken, maar sommige mensen zijn heel serieus.’

Na een jaar stage in dienst

‘Tijdens de stage geven wij de kandidaten intensieve begeleiding,’ vertelt Saskia. ‘Gemiddeld loopt een kandidaat een jaar stage, dan stroomt hij door naar Verzorgende IG 2 of 3. Hussain is een uitzonderlijk geval. Hij kreeg al na een half jaar een contract voor een leerwerktraject Verzorgende IG niveau 3. Hij had natuurlijk al ervaring in de zorg. En hij heeft zelf hard gewerkt om de Nederlandse taal te leren. Dat scheelt alles.’

Hussain vond snel zijn draai bij Cordaan

Mooi voorbeeld

Binnenkort start Hussain in zijn nieuwe functie. Hij loopt zijn laatste rondje op de afdeling waar hij stage liep. Hij groet een van zijn cliënten, een wat oudere demente man. Hij houdt zijn hand lang vast en kijkt hem goed in de ogen. ‘Ik ga u helpen om naar bed te gaan.’ Saskia is trots: ‘Er zijn maar weinig mensen bij wie het werk zo vanzelf gaat. Mooi voorbeeld ook, want zoveel mannen zie je niet in de zorg.’

Achtergrond: Statushouders in de zorg

‘Zijn er kansen voor statushouders in de zorg?’ Met deze vraag nodigde Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) twee jaar geleden werkgevers in de zorg uit om samen met het ROC antwoord te zoeken op die vraag. Met elkaar hebben wij een stagetraject ontwikkeld voor de opleiding Entree Zorg & Welzijn. De kandidaten lopen twee dagen in de week stage, drie dagen per week gaan ze naar school, een dag daarvan is voor Nederlandse taalles, de andere twee dagen volgen ze zorgvakken.

Na de stage komen de kandidaten in aanmerking voor een betaald leerwerktraject om vervolgens te solliciteren op een betaalde baan in de zorg. Hussain al Farhan is een van de eerste statushouders die de stage met succes heeft afgerond.

Meedoen?

Wilt u met uw zorgorganisatie een stagetraject bieden aan statushouders? Stuur een mail naar zwo@amsterdam.nl en wij nemen contact met u op!

Tips van Cordaan! Werken met statushouders in de zorg

 1. Doe het!
  Het is echt de moeite waard. Je voorkomt niet alleen personeelstekorten, maar het zorgt ook voor een goede sociale sfeer in je bedrijf.
 2. Maak tijd vrij
  ‘De doelgroep statushouders vraagt meer begeleiding dan andere stagiaires, maar het is een investering in de toekomst van je bedrijf en een kans voor een vluchteling die hier een nieuw leven begint.’
 3. Spreek Nederlands
  ‘Zorg voor taalles en spreek zoveel mogelijk Nederlands met elkaar. Corrigeer fouten en zorg voor aanmoediging. Zodra iemand de taal goed spreekt is de grootste stap gezet.
 4. Start bij de basis
  ‘Elke stagiair start met de opleiding Entree Zorg & Welzijn. Daarna groeit elke kandidaat in zijn eigen tempo door. Zo heb je als werkgever ook de tijd om de kandidaten te leren kennen.’
 5. Zorg voor maatwerk
  ‘Zet kandidaten op de juiste plek en ze zullen groeien. Juist deze doelgroep heeft veel meegemaakt, daar moet je goed rekening mee houden. Iemand met een traumatisch verleden plaats ik niet op de psychogeriatrische afdeling.’

De WSP samenwerkingspartners:

AM match
Pantar
Uithoorn
De Ronde Venen
Ouder-Amstel
Haarlemmermeer
Diemen
Amsterdam
Amstelveen
Aalsmeer
UWV
AM match, Pantar, Uithoorn, De Ronde Venen, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer, Diemen, Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, UWV