Na een lastige periode vond Maurinho Riedewald via het Jongerenpunt van de gemeente Amsterdam een baan als tramconducteur bij GVB. Wat is ervoor nodig om een jongere een kans te geven? We gingen aan tafel met Maurinho en de HR-manager van de GVB, Peter Buisman.

De GVB heeft de stad nodig

‘Waarom wij Maurinho een kans geven? Omdat hij goed is. Tja, zo simpel is het. Maar we doen dit wel vanuit de diepere overtuiging dat wij een Amsterdams bedrijf zijn. Van, met, voor en door Amsterdammers.’ Buisman vertelt dat GVB beseft dat zij afhankelijk zijn van de ruim 800.000 inwoners die de stad telt. ‘We hebben ze hard nodig, dus het is ook in ons eigen belang. Dat doen we door iedereen in ons bedrijf een kans te geven. En natuurlijk door de stad zo mobiel mogelijk te maken.’

Maurinho en Peter Buisman de HR-manager van GVB

Driehonderd nieuwe collega’s per jaar

‘GVB is een 118 jaar oude dame. Veel collega’s gaan de komende jaren met pensioen. Dat merken we ook aan het toenemend aantal jubilarissen. Drie of vier keer per jaar vieren we jubilea, dan zitten we in De Hallen – een oude tramremise – met al hun families erbij. Dat is echt een geweldig leuk feest altijd. Ouderwets? Nee joh, als iemand 25 of 40 jaar bij ons werkt. Dan mag je er toch wel een gouden speldje in prikken? Maar het betekent ook dat we jaarlijks twee- á driehonderd nieuwe collega’s zoeken. Dat is echt heel veel. En als je naar de arbeidsmarkt kijkt, dan snap je wel dat het moeilijk is om de lege plekken op te vullen. Zeker als je de lat hoog legt.’

Strenge selectie, langdurig dienstverband

‘Of het nou gaat om een jongere met een lastige achtergrond, of iemand met een handicap. GVB kiest bewust voor een lange aanloop naar een dienstverband. Met sollicitatiegesprekken, een drieweekse opleiding, een vierdaagse stage en een examen ter afsluiting.’ Maurinho Riedewald begint hevig te knikken. ‘De eerste keer ben ik niet geslaagd, dus voor de herkansing heb ik echt mijn best gedaan. Gelukkig kan ik onder druk goed presteren, hoe meer druk ik voel, hoe beter ik ga werken. Ik was binnen twintig minuten klaar.’ Gisteren hoorde Maurinho dat hij geslaagd was. Buisman: ‘Dat is dus een van de driehonderd die we dit jaar in dienst kunnen nemen. En hopelijk blijft hij lang!’

Lees ook het interview met Maurinho

‘Blijf je hier of ga je verder met je leven?’