Tzorg biedt huishoudelijke hulp in heel Nederland, ook in Amsterdam en omstreken. Ze hebben daarom ook één vacature die heel veel voorkomt, die van huishoudelijke hulp. Zorgcoördinator Flora Bleeker is verantwoordelijk voor de stad Amsterdam. ‘Als ik een vacature heb neem ik contact op met ons mobiliteitsbureau. Zij behandelen alle sollicitaties en hebben ook contact met WSP’s in het hele land. Alle werkzoekenden doorlopen precies hetzelfde traject.’

Financiële voordelen

‘Een nieuwe medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt brengt financiële voordelen met zich mee. Er zijn bijvoorbeeld subsidies die de loonkosten laag houden. Die subsidies zijn er voor ouderen, jongeren en mensen met een arbeidsbeperking.’

Ouderen zijn populair

‘Onze cliënten zijn voornamelijk ouderen. Zij vinden het fijn om een oudere hulp in de huishouding te hebben. Ze hebben meer levenservaring, zitten meer op een lijn met de cliënt en ze weten zelf ook hoe het is om oud te worden. Wij zoeken gewoon goede hulpen en dat zijn dus juist ook ouderen.’

'Omscholen is voor ons dagelijkse praktijk'

Meer ervaren personeel

Carmen Reyes (50) werkt sinds 2015 bij Tzorg als huishoudelijke hulp en kan dit beamen: ‘Er zijn heel veel mensen die goed kunnen schoonmaken, maar de levenservaring komt goed van pas in het sociale contact.’ Flora snapt niet dat er niet meer bedrijven staan te springen om wat meer ervaren personeel. ‘Voor ons zitten er eigenlijk helemaal geen negatieve kanten aan.’

Omscholen is dagelijkse praktijk

‘Voor veel sollicitanten is dit werk niet hun eerste keuze. Voor studenten is het een bijbaantje, en veel ouderen kiezen voor dit werk omdat ze in hun eigen beroepsgroep geen werk meer kunnen vinden. Het is wel snel geleerd. Wij zeggen altijd: “Iedereen heeft een huishouden, dus iedereen kan dit werk doen!” Alle nieuwe medewerkers krijgen hier intern een basisopleiding en een toets. Bij indiensttreding nemen we nog de cliëntenmap door, zo stomen we continu nieuwe collega’s klaar voor een carrière bij Tzorg.’

Lees ook het interview met werknemer Carmen Reyes

Carmen (50): ‘De jaren dat ik fit ben moet ik toch benutten!’