‘Hoe oud?’, riep Frisco Zeegelaar toen hij hoorde dat de toen 56-jarige Amir Sahray bij hem op gesprek kwam. Frisco had met bloed, zweet en tranen zijn bedrijf Dutch Homemade opgebouwd en kon de productie van het zelfgemaakte ijs, de chocolade en de macarons niet meer alleen aan. ‘Amir kwam binnen en ik wist meteen, dit is goed.’

Werving van personeel

Sinds Frisco in 2011 zijn bedrijf startte werkt hij samen met WSP. ‘Mijn contactpersoon Ad Oosterom regelt altijd nieuw winkelpersoneel voor me. Nu zocht ik voor het eerst iemand die mij kon helpen met de productie. Ad was ervan overtuigd dat Amir bij ons zou passen. Ik moest wel even slikken toen ik zijn leeftijd hoorde. Maar Amir kwam binnen met een kort jasje en brede lach op zijn gezicht. Ik zag dat hij vol werklust zat en wist, dit is goed. Mensen een kans geven? Daar denk ik helemaal niet over na. Ik zoek gewoon mensen die bij mijn bedrijf passen. En Amir paste perfect!’

Baas en vriend

Amir startte bij Dutch Homemade met een proefplaatsing. ‘Dat houdt in dat hij voor een korte periode zijn uitkering doorbetaald kreeg, ik hoefde in het begin dus geen loon te betalen. Veel nieuwe kandidaten vinden dat raar. Waarom zou ik werken, als ik hetzelfde geld krijg als ik thuis op de bank zit? Voor Amir maakte het niets uit. Hij stelde zich extreem dienstbaar op en werkte zich compleet uit de naad.’ Op een gegeven moment heb ik hem apart genomen en gezegd: “Amir, het is de bedoeling dat je dit werk tot je pensioen leuk blijft vinden. Dus gas terug. Oké?”

“Ja baas!”, zei hij.

“En dat ge-ja-baas wil ik niet meer horen, zie mij maar als een goede vriend.”

Financieel voordeel

‘Na de proefplaatsing van Amir kon ik ook nog gebruik maken van de mobiliteitsbonus voor 56-plussers.’ Vertelt Frisco. ‘De financiële voordelen en ook de persoonlijke begeleiding die zij bieden is precies wat ik als MKB’er kan gebruiken.’ Maar ook de sociale kant van werken met WSP laat hem niet koud. ‘Langzaam kwam ik erachter hoe Amir in het verleden door een werkgever is behandeld. Je wil niet weten wat hij heeft meegemaakt. Ik ben blij dat hij nu voor mij werkt.’

De toekomst

Dutch Homemade groeit enorm. ‘Ik kan de aanvraag naar macarons niet bijbenen! Dus het roer gaat om. We hebben een fabriek in Zwanenburg en gaan de winkels afstoten. Dat wordt een flinke uitdaging voor het inmiddels 5-koppige productieteam.’ Amir steekt zijn hoofd om de hoek en glundert: ‘Mag ik nu vertellen over mijn baas? Hij heeft altijd een glimlach, hij is rustig, en als er stress is komt hij ons helpen. Wij houden van hem.’

Lees ook het interview met Amir Sahray

‘Eindelijk de leukste baan van de wereld’

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save