10 voordelen van werken met ouderen

Ondernemersblog: Jacob Nawijn van Fruitful Office

29 november 2017
10 voordelen van werken met ouderen

Jacob Nawijn, de directeur van Fruitful Office heeft een pleidooi geschreven voor werken met ouderen. “Ouderen zijn de perfecte koeriers. Ze houden van vroeg opstaan, rijden rustig en vrijwel schadevrij!”

Zembla meldde onlangs dat 40% van de langdurig werklozen 50 jaar of ouder is. Jacob Nawijn wil met zijn blog op MKB Servicedesk de aandacht vestigen op de grote vooroordelen die het heeft om te werken met ouderen, “niet alleen als je op zoek bent naar koeriers overigens. Ouderen zijn minder vaak ziek en zijn psychisch gezonder. Ze zijn sociaal en betrouwbaar. En als je iemand in dienst neemt die een uitkering ontvangt, dan heb je recht op een premiekorting bij de belastingaangifte.”

De vooroordelen over ouderen – ‘ze zijn duurder, trager, ouderwets, vergeetachtig, ongemotiveerd en tellen de dagen af tot hun pensioen’ – ken ik. Sommige denkbeelden geloofde ik vroeger zelf. Toen ik onze koerier Ernst ontmoette, was het echter gedaan met de vooroordelen.

Ernst was onze allereerste medewerker. Zes jaar terug nam ik hem in dienst. Op dat moment besefte ik: Wij hebben jou nodig, en jij hebt ons nodig. Die afhankelijkheid uitspreken is de kracht van echte samenwerking.

Een pleidooi voor ouderen

Alle vooroordelen over ouderen zijn door Ernst en latere collega’s weerlegd. Daarom zet ik 10 vóórdelen van het werken met ouderen op een rij.
  1. Ouderen zijn geduldig en nemen geen onnodige risico’s. Dit zijn niet alleen belangrijke eigenschappen voor koeriers. Maar wel noemenswaardig: Onze koeriers rijden vrijwel schadevrij. Een unicum in de koerierswereld!
  2. Ze willen graag werken. Hiervoor ontvingen ze een uitkering, zij weten dat thuis zitten geen optie is. En zijn hierdoor extra gemotiveerd.
  3. Ze zijn betrouwbaar. Ze melden zich niet snel ziek om een dagje vrij te kunnen zijn.
  4. Ze zijn sociaal. Ouderen zijn door hun jarenlange ervaring in het omgaan met collega’s en klanten vaak beter in de omgang met mensen dan jongeren. Ze zijn toleranter, hebben minder bewijsdrang.
  5. Ze hebben meer kennis. Leeftijd is per definitie een voorsprong op jongeren als het gaat om opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring. Zelf merken we dit op de werkvloer doordat koeriers minder schade hebben en een betere klantenservice. Doordat ze productieafspraken standaard nakomen en beter communiceren als ze een keer later zijn of er iets anders speelt.
  6. Het zijn vroege vogels. Ouderen vinden het doorgaans heerlijk om vroeg op te staan.
  7. Ze zijn minder vaak ziek en zijn psychisch gezonder. Vanaf 55 jaar neemt het verzuim onder ouderen af. De meeste ouderen blijven tot op hoge leeftijd gezond. Jongeren zijn twee keer zo gevoelig voor depressies en burn-outs, is bewezen.
  8. Ze zijn loyaal. Ouderen hebben geen grootse carrièreplannen meer. Ze kiezen bewust voor een baan en willen niet snel jobhoppen.
  9. Ze leveren financieel voordeel op. Wij nemen ouderen met een uitkering in dienst. Daar staat de mobiliteitsbonus voor 56-plussers tegenover. Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) helpt ons kosteloos met de werving en selectie van deze groep. Kandidaten kunnen twee maanden (met behoud van uitkering) op proef werken. In die tijd krijgen ze een training. Dit kost dit tijd, maar die wordt financieel gecompenseerd. Plus het slagingspercentage onder kandidaten die vervolgens in dienst komen, is 95 procent!
  10. Ze zorgen dat je klaar bent voor de toekomst. De Participatiewet komt eraan. Meer banen voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt (o.a. 56-plussers) is het doel. Als straks de quotumwet ingaat, zijn wij verplichting voor.

Dit blog is eerder gepubliceerd op MKB Servicedesk

"De vooroordelen over ouderen ken ik. Sommige denkbeelden geloofde ik vroeger zelf. Tot ik onze koerier Ernst ontmoette."

Jacob Nawijn
Fruitful Office

Personeel nodig?

Help een 50-plusser aan werk!

Plaats vacature

De WSP samenwerkingspartners:

AM match
Pantar
Uithoorn
De Ronde Venen
Ouder-Amstel
Haarlemmermeer
Diemen
Amsterdam
Amstelveen
Aalsmeer
UWV
AM match, Pantar, Uithoorn, De Ronde Venen, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer, Diemen, Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, UWV