Het is onvoorstelbaar dat Widjai Ganpat tweeënhalf jaar zonder werk heeft gezeten, vertelt zijn leidinggevende Martijn Mosselman. ‘Voor Geja is hij een enorme aanwinst! Hij werkt voor ons als portier en chauffeur. Widjai is super sociaal. Als hij langsrijdt steekt iedereen zijn duim in de lucht. Tijdens de ritjes heeft hij gesprekken met mensen van verschillende aannemersbedrijven. Zo heeft hij al meerdere nieuwe klanten voor Geja geregeld!’

Over Geja

Geja detacheert mensen in de bouw die zelf moeilijk aan werk kunnen komen. De vacatures zijn divers, denk bijvoorbeeld aan administratief werk, schoonmaakwerk, werk op de bouwplaats of verkeer regelen. De kandidaten zijn net zo goed divers, denk aan ouderen, jongeren en mensen met een beperking. Mosselman heeft net even het personeelsbestand bekeken. ‘Het viel me op dat 50% 50-plus is. Dat is geen beleid, maar blijkbaar passen die 50-plussers goed bij ons.’

Martijn Mosselman van Geja

Begeleiding

‘Sommige kandidaten zijn direct inzetbaar, Widjai is daar een mooi voorbeeld van. Maar er zijn ook kandidaten die intensieve begeleiding nodig hebben,’ vertelt Mosselman. ‘Daar gaan we best ver in, want ons doel is om mensen te begeleiden naar een werkend leven. Het is namelijk heel moeilijk voor mensen om geconcentreerd te werken als je diep in de schulden zit. Er zijn ook mensen die nog nooit met het OV gereisd hebben. En er zijn ook kandidaten die het moeilijk vinden om op tijd op het werk te komen. Wij doen er alles aan om het werkende leven van mensen weer op de rit te krijgen, want dan kunnen ze verder.’

50+ maar niet oud

Widjai is 57 jaar oud en kon na de crisis geen werk meer vinden. Zelf zegt hij: ‘Ik ben misschien een 50-plusser, maar ik voel me helemaal niet oud! Integendeel, ik zie ernaar uit om nog twintig jaar door te werken.’ Voor Mosselman is het label 50-plus ook niet zo relevant. ‘Wij zoeken altijd mensen die bij de bouw passen. Widjai is zo iemand.’

Verdienmodel

Het verdienmodel van Geja is simpel: ‘Aannemers vinden het vaak lastig om te voldoen aan social return. Wij regelen dat voor ze. Wij kunnen ons bedrijf draaiende houden door de marge die zit tussen de loonkosten en wat de aannemer ons betaalt voor het personeel. We hebben geen winstoogmerk, want we zijn een stichting. Dus geen hoge salarissen bij ons. Iedereen die hier werkt doet dat vanwege de sociale meerwaarde.’

Widjai Ganpat werkt bij Geja als portier

Widjai gaan we missen

Geja probeert haar personeel binnen 2 jaar klaar te stomen voor een reguliere baan, al dan niet door het bieden van opleidingen. Al bij aankomst kijken we naar kansen om iemand door te plaatsen bij een solide werkgever, dat lukt bij zo’n 60%. Widjai werkt nu bijna een jaar bij ons, en is recent benaderd door een aannemer voor een vaste baan. Die gaan we wel missen. Dat snap je!’

Structurele samenwerking met WSP

‘Omdat er een flinke omloop zit in ons personeelsbestand hebben we structureel contact met Erik de Vos van het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam, zegt Martijn Mosselman’’. ‘Hij heeft regelmatig nieuwe kandidaten voor onze standaard vacatures. Widjai werd aan ons voorgesteld als een kandidaat die gewoon perfect bij Geja past. Hij heeft 25 jaar ervaring in de bouw als elektricien, maar was vanwege een blessure op zoek naar nieuwe kansen. Die kans heeft hij gegrepen!’ 

Lees ook het interview met Widjai Ganpat op de website van Amsterdam of bekijk het filmpje hieronder.

Save

Save

Save

Save

Save

Save