Een vliegende carrièrestart is voor veel jongeren niet vanzelfsprekend. We spraken de ambitieuze Marelva Rodrigues. In 2012 was ze werkloos, zonder diploma. Nu is ze drie carrièrestappen verder en is ze office manager bij Free Press Unlimited. “Dankzij een leerwerktraject bij Nuon ben ik met een cv vol diploma’s en referenties weer de arbeidsmarkt opgegaan.”

Die ene kans moet je grijpen

Marelva werkte bij een uitzendbureau. “Na een reorganisatie bleek dat er voor mij geen plek meer was. Ik had weliswaar geen diploma, maar dacht dat ik zo weer een baan zou vinden. Dat viel vies tegen. Na een jaar solliciteren zonder resultaat gaat het je wel tegenstaan hoor. Ik was de hoop op een baan verloren. Dus toen mijn jobcoach vertelde dat ik in aanmerking kwam voor een leerwerktraject bij Nuon wist ik dat ik mijn kans moest grijpen.

Een opstapje

Nuon levert met het programma Step2Work een bijdrage aan het terugdringen van jeugdwerkloosheid. Het verhaal van Marelva illustreert hoe groot het effect op individueel niveau kan zijn. “Samen met een groep andere Step2Workers deden we een opleiding voor secretarieel medewerker/receptioniste. Ik ging een dag in de week naar school en werkte de andere vier dagen. Het was een geweldige tijd. We leerden de theorie meteen toe te passen in de praktijk en kregen feedback ter plekke van de docent, die kwam regelmatig langs om te kijken.”

Weer een diploma op zak!

Marelva is ervan overtuigd dat werk gewoon leuk moet zijn. “Als je plezier hebt in je werk, dan gaat het vanzelf.” Ze vond het werk en de opleiding bij Nuon zo leuk dat ze zich met een aantal andere Step2Workers inschreef voor een verlenging van het traject. Toen had Marelva ook het diploma voor niveau drie op zak. “Eigenlijk was het aangeboden traject daarmee afgerond. Maar ik wilde meer…”

Jong talent dat thuis op de bank zit. dat moet toch anders kunnen?

Mag ik nog even blijven?

Marelva schoof achter haar computer en tikte een mail naar de directeur van Nuon: “Ik schreef: Ik weet dat het ongewoon is, maar ik heb een werkervaringsplek nodig als directiesecretaresse om niveau vier van mijn opleiding te behalen. Ik ben inmiddels thuis bij Nuon, ik ken het bedrijf, dus zou ik het komende jaar voor u mogen werken?” Dat kon de directeur niet weigeren. Marelva scoorde voor elk examen voldoende en mocht na een half jaar al haar diploma in ontvangst nemen.

Een geweldige baan

Nu werkt Marelva met heel veel plezier bij Free Press Unlimited. “Ik voelde me hier meteen thuis. Ik startte als directiesecretaresse en ben nu office manager. Een geweldige baan. Ik hou me met alles en iedereen bezig en vind het heerlijk om middenin de organisatie te staan.”

Secretaresse van het jaar

“Of ik nog iets wil toevoegen aan dit verhaal?” Marelva twijfelt geen seconde. “Afgelopen jaar hebben de directeuren van Free Press me aangemeld voor de verkiezing secretaresse van het jaar. Nou, dan smelt je hart hoor! Het was een ontzettend leuk avontuur, en ik ben ook nog derde geworden.”

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save