Nadat Mohamad Khallouf (26) Syrië verliet, heeft hij vijf jaar gezworven op zoek naar een bestaan. Nu werkt hij als landmeter bij Facto Geo. “Je moet mensen ontmoeten die vertrouwen in je hebben.” Hij doelt op de medewerker van het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) die een baan voor hem vond. En ook op zijn leidinggevende bij Facto Geo. “Ik was ontzettend gespannen, maar ze zagen mijn ervaring en hebben me een kans gegund.”

Niet terug naar Syrië

Mohamad was aanvankelijk niet van plan om te vluchten uit Syrië. Maar toen hij voor zijn werk twee jaar in Irak was geweest, was terug gaan naar Syrië geen optie meer. De oorlog was verergerd en inmiddels moest iedere gezonde jongen daar het leger in. “Een van mijn broers dient in het leger, dus ik weet hoe erg het is.”

Welkom in Nederland

Hij besloot naar Turkije te gaan, maar ook daar was geen werk. “Niet in mijn vakgebied. Ik heb gestudeerd aan een universiteit in Damascus en ben opgeleid als landmeetkundige.” In Istanbul ontmoette hij een man die hem Nederland in kon krijgen. Al zijn spaargeld, het resultaat van twee jaar werken in Irak, gaf hij uit aan een enkele reis naar Amsterdam. “Het was Koningsdag en ik zag het vuurwerk vanuit het vliegtuig. Een mooi welkom.”

Statushouder Mohamad Khallouf vond na vijf jaar vluchten een baan

Van asielzoeker naar statushouder

Die nacht sliep hij op Schiphol en de volgende dag vroeg hij om asiel bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. “Na twee weken kreeg ik een status. En na zes maanden mocht ik het AZC in Luttelgeest verlaten.” Met een verblijfsvergunning vertrok hij naar Amsterdam. “Ik startte een intensieve vierdaagse cursus Nederlands en na vier maanden durfde ik – in het Nederlands – te solliciteren.”

Overgeleverd

De gemeente Amsterdam organiseerde een bijeenkomst voor werkzoekende vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders). Zo kwam hij uiteindelijk terecht bij Sonny Singh van het WSP. “Hij was onder de indruk van mijn cv en zei: ‘Ik ga mijn best doen voor jou.’ Hij was erg kritisch op de functies die voorbij kwamen en heeft veel werk afgehouden. Ik had zo postsorteerder, winkelbediende of schoonmaker kunnen worden. Zonder Sonny had ik nooit binnen twee maanden zo’n goede baan gevonden.”

Mijn leven start nu. Hier

Inmiddels is Mohamad vier maanden in dienst bij Facto Geo. Hij heeft zijn rijbewijs gehaald, en als hij het busje van de zaak laat zien glimt hij van oor tot oor. “Nu kan ik eindelijk vooruit.” Mohammed is vastbesloten om zijn leven hier verder op te bouwen. “Ik heb te lang alleen geleefd. Mijn leven start nu. Hier. Ik wil doorstuderen om een betere landmeetkundige te worden. En in de toekomst wil ik een bedrijf dat starters op de arbeidsmarkt een eerste baan gunt. Iedereen verdient een kans.”

Lees ook het interview met Mohamad’s collega’s:
Facto Geo neemt statushouder in dienst

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save