De wereld verandert, sneller dan ooit. Door meerdere crises, mondialisering, duurzaamheid, technologische innovaties… En de arbeidsmarkt beweegt mee met de klappen, de kansen, in pieken en dalen. Maar wat gebeurt er precies? En wat betekent het voor u als werkgever in de regio Groot-Amsterdam?
Myriam Mulder is arbeidsmarktdeskundige bij Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) en geeft in haar blogs updates over de arbeidsmarkt.
Arbeidsmarktupdate #4 | 2016
Veel ondernemers doen goede zaken
De economie heeft de wind weer aardig in de zeilen. Consumenten besteden weer meer en veel bedrijven doen dus weer goede zaken. Dit zien we bijvoorbeeld op de booming regionale huizenmarkt die onder meer makelaars, notarissen, bouwmarkten en verhuizers goed bezighoudt. Ook branches als horeca en retail profiteren van de kooplustige consument. Het effect van deze gunstige ontwikkelingen zien we terug in de laatste infographic over de arbeidsmarkt in Groot-Amsterdam.
Er zijn behoorlijk meer vacatures dan een jaar geleden, met name in de sectoren die we net al noemden: de zakelijke en consumentendiensten. Positief is ook dat het gaat om zowel vervanging van vertrekkend personeel als om uitbreiding van het zittende bestand. Er komen dus banen bij! Deze gunstige ontwikkelingen in de werkgelegenheid zien we in vrijwel alle marktsectoren terug. De publieke sectoren laten een stabiel beeld zien.
“Elk voordeel heb z’n nadeel”
Manpower bevraagt elk kwartaal een grote groep ondernemers over hun plannen om personeel aan te nemen. En ook uit deze enquête over het vierde kwartaal van 2016 blijkt dat werkgevers optimistisch zijn: in onze regio heeft 6% van de bedrijven plannen om dit kwartaal vacatures te gaan stellen. Heel positief en gunstig natuurlijk, maar ook hier is een (omgedraaide) cruijffiaanse wijsheid op zijn plaats: “elk voordeel heb z’n nadeel”.
Werkgevers merken namelijk ook dat de arbeidsmarkt krapper wordt. Meer werkzoekenden vinden werk, waardoor het aanbod kleiner wordt. Werkgevers hebben om die reden minder keuze en soms melden zich zelfs helemáál geen kandidaten voor een vacature.
Het gaat goed op de arbeidsmarkt: er komen banen en vacatures bij. Keerzijde is dat er ook minder passende kandidaten zijn.
Te weinig beschikbaarheid en harde vaardigheden
Sommige branches en beroepen hebben al langer met personeelstekorten te maken. Denk bijvoorbeeld aan IT-specialisten en gespecialiseerde vaklieden zoals loodgieters en timmerlieden. Personeelskrapte doet zich nu echter ook voor in beroepen als verkoopmedewerkers en kantoorondersteunend personeel. De oorzaak van dit tekort aan talent? Werkgevers kunnen simpelweg niet voldoende beschikbare kandidaten vinden, blijkt uit onderzoek van Manpower. Ook zien werkgevers een tekort aan harde vaardigheden bij sollicitanten.
Het kan dus vrij lastig zijn om de bedrijfsprocessen zeker te stellen. Vooral omdat consumenten een snelle en foutloze service verwachten. Als we ’s ochtends een pakje bestellen willen we dat dezelfde dag nog in huis hebben. Gewoon omdat dat tegenwoordig technisch en logistiek kan. Voldoende en goedgekwalificeerd personeel is dus een cruciale factor voor een optimale bedrijfsvoering!
Voor werkgevers snijdt het mes bij sociaal ondernemen aan twee kanten: u krijgt een gemotiveerde kandidaat en u vult uw maatschappelijke agenda in.
Sociaal ondernemen als oplossing
De ideale kandidaat met de juiste opleiding en werkervaring is dus niet altijd direct beschikbaar. Hoe komen werkgevers dan toch aan goed personeel? Bedrijven komen met creatieve oplossingen. Ze huren ZZP-ers in en trekken werknemers uit het buitenland aan. Sommige werkgevers verzorgen zelfs net als vroeger in-house bedrijfsopleidingen. Ook sociaal ondernemen neemt een vlucht. Er staan veel werkzoekenden aan de kant die misschien niet direct in uw ideale plaatje passen maar die zeer gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan om het vak on the job te leren. Voor werkgevers snijdt het mes hiermee aan twee kanten: u krijgt een gemotiveerde werknemer op uw vacature en door een werkzoekende perspectief te bieden, geeft u invulling aan uw maatschappelijke doelstellingen.
Partnerschap sociale ondernemers en WSP
WSP gaat graag een partnerschap aan met sociale ondernemers die kansen willen bieden aan werkzoekenden. Wat kunt u van ons verwachten? We bieden u bijvoorbeeld een jobcoach die uw werknemer (onze kandidaat) ondersteunt op de werkvloer. Ook zijn er aantrekkelijke financiële voordelen die voor de re-integratie van onze doelgroepen kunnen worden ingezet. Het overzicht van het assortiment aan regelingen en instrumenten vindt u in het subsidiefilter op onze website. Maar het liefst gaan we met u in gesprek.
Infographic Banenbarometer Groot-Amsterdam
In de Infographic Banenbarometer Groot-Amsterdam brengen we de belangrijkste trends ontwikkelingen in kaart.
Download de Banenbarometer Groot-Amsterdam
Bronnen:
- Vacaturegegevens Groot-Amsterdam Jobfeed Q2 2016 (via UWV)
- Manpower 2016/2017 Talent Shortage Survey Netherlands
- MKB Trends 2017 (MKB Servicedesk)