Hij schreef het boek ’10 banen die verschijnen, 10 banen die verdwijnen’. ‘Professioneel bemoeial’ Bas van de Haterd weet alles over de invloed van technologie op de arbeidsmarkt. Maar wat betekent dit voor werkgevers? Van de Haterd geeft 5 interessante trends voor werkgevers.

Trend #1: Langer weekend

Nederlanders zijn nu al kampioen parttime werken, en die trend zet door. Door de flexibilisering van arbeidsverhoudingen ontmoeten werkgevers en werknemers elkaar vaker tijdelijk, voor losse klussen. Het gevolg is dat mensen hun werkweek steeds flexibeler invullen waardoor het traditionele weekend van zaterdag op zondag langzaam verdwijnt. De een heeft weekend van vrijdag tot en met maandag, de ander werkt alleen op zaterdag en zondag en heeft de rest van de week ‘weekend’.

Trend #2: Circulaire economie

Steeds meer bedrijven hergebruiken producten, grondstoffen en materialen. De circulaire economie breekt door. Steeds meer bedrijven zien in dat een toekomstbestendig bedrijf óók een sociaal personeelsbeleid nodig heeft. WSP helpt bijvoorbeeld de kringloopwinkels en Milieuwerk Ecocollege aan personeel.

Trend #3: New recruitment

Dankzij nieuwe vormen van assessments en tests – bijvoorbeeld in de vorm van een game – kunnen werkgevers hun nieuwe medewerkers beter selecteren. De proefplaatsing die vanuit WSP wordt aangeboden, biedt werkgevers ook de kans om te zien wat een kandidaat echt kan voordat u een dienstverband aanbiedt.

Trend #4: Persoonlijke dienstverlening

Hondenuitlaters, personal trainers, kappers en schoonheidsspecialisten opgelet! Mensen hebben het druk en zoeken ondersteuning in hun persoonlijke zaken. Zoekt u personeel in de persoonlijke dienstverlening? Veel werkzoekenden, zeker op lager en middelbaar niveau, zijn op zoek naar een beroep in de dienstverlening. WSP heeft veel ervaring met het plaatsen van kandidaten in deze sector, dat maakt de kans op een duurzame plaatsing groter.

Trend #5: Zelfstandig ondernemen

Steeds meer mensen weten wat ze waard zijn en worden zelfstandig ondernemer. In de creatieve sector neemt dit een vlucht vanwege de (3D-) productietechnologie die beschikbaar komt. Ook voor lageropgeleiden biedt deze trend kansen. Juist op lager- en middelbaar beroepsniveau komt er werk beschikbaar, want bij de 3D-productie zijn veel ‘handjes’ nodig. Denk bijvoorbeeld aan het afstoffen, selecteren en uit- en inpakken van producten. Het duurt nog zeker tien jaar voordat robots ook dit werk van de mens over zal kunnen nemen.