Sommige werkgevers vragen standaard een VOG aan, andere vertrouwen op hun onderbuikgevoel. Hoe weet u zeker dat u een betrouwbare nieuwe medewerker in dienst neemt?

  • Ik zaag kandidaten flink door tijdens een sollicitatiegesprek
  • Ik laat ze een assessment doen
  • Ik ga af op mijn onderbuikgevoel
  • Ik vraag om een verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Is een verklaring omtrent het gedrag nodig?

Een verklaring omtrent het gedrag − de VOG − kan nuttige informatie geven. Maar u kunt er ook geschikte kandidaten mee afschrikken. Wanneer is een VOG überhaupt nodig, en op welke manier kunt u het toepassen? Het WSP zocht het uit.

photo-1459499362902-55a20553e082

 

Hoe werkt een VOG

Een VOG aanvragen kan bij Justis, een onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daar kunnen ze de justitiële geschiedenis van iemand inzien, zowel veroordelingen als sepots en lopende zaken. Die gegevens leggen ze naast de functie die de persoon moet gaan uitoefenen en zo beoordelen ze, of er een risico is om die persoon op die functie aan de slag te laten gaan.

VOG verschilt per baan

Een VOG verschilt per functie en beroepsgroep. De beoordeling voor een kassamedewerker ziet er dus anders uit dan bij een baan in de kinderopvang. Ook weegt nog mee hoe lang geleden iemand in de fout is gegaan en hoe hij zich sindsdien heeft opgesteld. Hoe accurater de functieomschrijving, hoe beter de VOG-beoordeling daarop aan kan sluiten.

3 tips bij het aanvragen van een VOG

Een VOG aanvragen is altijd mogelijk, en is in sommige gevallen zelfs verplicht. Om geschikt personeel niet onnodig af te schrikken met een VOG hebben we wat tips:

  • Vertel al in de vacaturetekst dat u een VOG aanvraagt
  • Licht toe op welke punten de kandidaat wordt getoetst
  • Vertel waarom deze eisen zo belangrijk zijn

Geen VOG

Er zijn ook werkgevers die liever geen VOG aanvragen, ze vertrouwen op hun eigen beoordeling. Zelfs als iemand een misstap heeft begaan kunt u zich afvragen of deze persoon een nieuwe kans verdient. Al u een kandidaat een tweede kans gunt, ga dan in gesprek over misstappen en tweede kansen. Maak de kandidaat duidelijk dat hij niet met u kan sollen. Misschien heeft u dan wel meer zekerheid.

Save

Save

Save