Natuurlijk ging het niet vanzelf. Tom was al 6 jaar werkloos en sportte bij Fit for Free. Hij raakte aan de praat met vestigingsmanager Nanne Blom. “Tom was fanatiek sporter bij ons en stond aan de balie. Als energieke jongen met ADHD is zijn carrière in het bankwezen ongelukkig afgelopen en hij sprak daar heel open over.” Dus Nanne zei: “Is het niet wat voor jou om bij Fit for Free te werken?”

[Foto’s: Inge Pont]

Die loopt hard!

Nu is Tom fitnessinstructeur en baliemedewerker bij Fit for Free. Nanne: “Hij is hier als een vis in het water. Hij heeft veel sociaal contact en kan veel bewegen. Omdat hij lang zonder werk zat, zet hij zich nu extreem hard in. Je ziet collega’s soms echt kijken: ‘die jongen loopt wel heel erg hard!’, hij maak vaak de zaal een extra keer schoon, of blijft een uur langer plakken.”

Het papierwerk wordt gedaan

“Omdat we al via WSP een plaatsing hadden gedaan, wisten wij de weg al naar de klantmanagers. Met de juiste klantmanager, heb je als commerciële organisatie niks te vrezen. Klantmanagers doen het papierwerk voor je, zodat jij je kunt focussen op het inwerken van de kandidaat. Ze schrijven een verslag voor het UWV, ze zorgen dat de uitkering wordt doorbetaald terwijl de kandidaat komt proefdraaien, en ze geven een seintje als je recht hebt op looncompensatie.”

Tom_Nanne_bal_Groot(s) Amsterdam_121_smalGeen handicap

Nanne zegt een paar keer dat Tom eigenlijk geen handicap heeft. “Ik wil niemand schofferen en hyperactiviteit kan knap lastig zijn, maar wat ik bedoel is dat Tom nu taken heeft die perfect bij hem passen. Hij benut zijn talenten, en als je het zo bekijkt is er feitelijk geen handicap, want sinds hij goed is ingewerkt is er niets meer zijn werk in de weg staat.”

Benut talenten

Tips voor andere werkgevers? “Laat je niet afschrikken door iemands uiterlijk, of door je eigen vooroordelen. Iedereen heeft talenten, en als werkgever heb je er enorm veel baat bij als je die van elke werknemer optimaal benut.”