De Arena is afgeladen vol. Er zijn werkgevers, werkzoekenden en flink wat wethouders van alle gemeenten die de regio Groot-Amsterdam telt. Het is feest ter ere van het Sociaal Akkoord, zegt wethouder Vliegenthart: “Vandaag hebben jullie bewezen dat het kan. Ik ben er groots op dat Amsterdam voor dit jaar het quotum al gehaald heeft,” wethouder Vliegenthart is trots. “Maar de handen moeten nog even uit de mouwen om de beloofde 100.000 banen te realiseren.”

[Foto’s: Inge Pont]

Utrecht_Vliegenthart_Groot(s) Amsterdam_146_smal

Utrecht aan de bal

Op het podium zetten medewerker Tom van Tilburg en werkgever Nanne Blom van Fit for Free hun handtekening op een voetbal, net als staatssecretaris Klijnsma en wethouder Vliegenthart. Vliegenthart roept de Utrechtse wethouder Victor Everhardt naar voren en overhandigt hem de bal. “Overal in Nederland verdienen mensen met een arbeidsbeperking een plek op de arbeidsmarkt. In Amsterdam blijven we hiervoor knokken, en ik wil Utrecht uitdagen hetzelfde te doen.”

Het verhaal van Tom

Tom van Tilburg was 6 jaar werkloos tot Nanne Blom, vestigingsmanager van zijn sportschool zei: “Is dit niet wat voor jou?” Nu is Tom fitnessinstructeur. “Ik had nooit gedacht dat ik van mijn hobby mijn werk kon maken!”

Lees het verhaal van Tom.

Tom_Nanne_bal_Groot(s) Amsterdam_121_smalMeet & Greets

De dag bood ook kansen voor werkgevers en werkzoekenden die nog geen match gevonden hebben. Tijdens Meet & Greets op drie locaties in de stad spraken 250 werkzoekenden ruim 50 werkgevers. In Aalsmeer bij FloraHolland voor de agrarische sector en transport en logistiek. In de Amsterdam RAI voor de dienstverlenende sector en bij Hotel CASA 400 is de wereld van hospitality goed vertegenwoordigd.

Bij Amsterdam RAI moeten bezoekers soms wachten tot ze aan kunnen schuiven voor een gesprek. Marciano Held komt vaker op banenmarkten. Het huidige contract van deze facilitair medewerker verloopt per 1 augustus. “Het is het wachten waard hoor! Ik heb twee goede gesprekken gehad met ISS en IBM. Beiden hebben mijn cv nu in hun bezit. Dus ik ben benieuwd!”

RAUL GRIVES

Foto: Marije Ravelli

Raul Grives – stoere jongen, geen zichtbare handicap, pet achterstevoren – is aanwezig bij CASA 400, op zoek naar een baan bij een hotel. “Dat lijkt me cool. Koffie zetten, mensen bedienen.” Hij vertelt dat hij op een praktijkschool heeft gezeten. “Dan krijg je al snel een Wajonguitkering. Ik verliet die school met het idee dat niemand op me zit te wachten.” Hij heeft verschillende banen gehad, maar het was vaak “hard en vies.”

Maaike van Pantar vertelt hem over vacatures in de schoonmaak, groenvoorziening en catering. Dat laatste lijkt hem wel wat. Maaike: “Je bent een sterkte vent, je ziet er goed uit. Als het je wat lijkt kunnen we samen met je jobcoach een afspraak maken?” Grives wil erover nadenken. “Goed dan leg ik de actie bij jou neer.” Hij loopt nog een rondje, op zoek naar een Hotel.

Prikkel je brein

Om 8.00 uur ’s ochtends stond het ontbijt klaar in Hotel de L’Europe voor 30 CEO’s van grote bedrijven die invulling geven aan de Participatiewet. Tips en praktijkervaringen werden gedeeld. Benadrukt werd dat het voor het uitvoeren van het Sociaal Akkoord van belang is dat je een ambassadeur op de werkvloer hebt én draagvlak bij de directie. Goede samenwerking met de overheid is cruciaal, Bas van Delden, directeur Werk van de gemeente Amsterdam bevestigde dit. Professor Scherder hield een bevlogen presentatie over de werking van de hersenen. “Door jezelf uit te dagen kan je je brein prikkelen en verder ontwikkelen.” En dat geldt natuurlijk zeker ook voor werken met arbeidsbeperkten. Alle aanwezigen gingen met een geprikkeld brein naar huis.

Lees ook het persbericht

Save

Save

Save