“Ik dacht, zo ben ik gewoon.” Tom van Tilburg (33) werkte bij een bank en had last van concentratieproblemen. Zijn vertrek ging gepaard met een bezoek aan de ARBO-arts en zo ontdekte hij dat zijn drukke karakter een naam heeft: ADHD. “Wil je die term zo min mogelijk gebruiken? Ik wil niet in een hokje gepropt worden.” Na een zoektocht van 6 jaar heeft Tom nu een baan bij Fit for Free.

[Foto’s: Inge Pont]

Maak van je hobby je werk

Tom is spontaan en praat makkelijk over zijn leven. Ook in de sportschool met vestigingsmanager Nanne Blom. “Hij kende mijn verhaal. Op een dag kwam hij naar me toe en zei: ‘Waarom kom je niet bij ons werken?’ Ik had er nooit bij stilgestaan dat ik van mijn hobby ook mijn werk kon maken.” Tom startte met een stage om te ontdekken of het werk hem zou bevallen, nu zit hij in zijn proefplaatsing en tijdens Groot(s) Amsterdam ondertekent hij zijn eerste contract.

Tom_Nanne_bal_Groot(s) Amsterdam_121_smalRustig aan

Zijn collega’s hebben niet echt door dat Tom een beperking heeft, dat komt goed uit want hij voelt zich onprettig bij het label ‘arbeidsbeperkte’. “Ik doe werk dat bij me past en heb er ontzettend veel plezier in. Dat straal ik blijkbaar uit, want iedereen is hartstikke tevreden.” Misschien is het eerder een uitdaging om soms wat rustiger aan te doen, merkt hij op.

Alles gaat beter

Sinds Tom bij Fit for Free werkt, gaat alles beter. “Ik ontmoet leuke mensen, ik kan andere mensen helpen. En het is goed voor mijn gezondheid.” Ter illustratie, vertelt hij over zijn medicijngebruik. “Voorheen slikte ik 9 tabletten per dag, maar sinds ik fysiek en mentaal leuk werk heb slik ik nog maar 2 tabletten per dag.” Tom is niet de enige die in deze omgeving opknapt. “Ik zie mensen binnenkomen met blessures, depressies, ik begeleide laatst iemand met straatvrees, er is ook een klant met MS. Iedereen die hier binnenkomt gaat vooruit. Sport is echt een supermedicijn!”

Een plek in de maatschappij

Wat werk voor hem betekent? “Alles.” Hij is even stil. “Ja, het betekent alles voor me. Iedereen wil toch gewoon een plek in de maatschappij? Ik heb een heftige tijd achter de rug. Eindelijk gaat het goed. Ik heb voor het eerst in mijn leven een baan die compleet bij me past.”

 

 

Save

Save

Save

Save

Save