Marjan Sprenkels is manager Logistiek Support bij Royal FloraHolland van de locatie in Aalsmeer. Samen met twee uitzendbureaus – Olympia en Actief Werkt! – regelt haar afdeling de inzet van 150 tot 300 flexwerkers – per dag. Van die mensen heeft ongeveer 15% een afstand tot de arbeidsmarkt. Royal FloraHolland is één van ’s werelds grootste bloemenveilingen.

Typisch flexwerk

Gezien de forse schommelingen in het aanbod van werk en sterk wisselende week- en seizoenpatronen op de grote bloemenveiling is het een uitdaging om altijd de juiste bezetting te hebben: “Niet teveel en niet te weinig, en vooral ingewerkt personeel.”

Sprenkels vervolgt: “Tussen zes en negen uur ’s ochtends is het verschrikkelijk druk op de veiling. Tot een uur of elf is er nog wel wat te doen, maar daarna is het meeste werk wel gedaan. Die pieken en dalen zie je per dag, op vaste dagen in de week, en per seizoen. In het voorjaar worden er twee keer zoveel bloemen geveild als in het najaar. Typisch flexwerk dus.”

© Foto: Nils van Houts

Twee uitzendbureaus

“De afgelopen drie jaar hebben we geen vaste medewerkers meer in dienst genomen. Om de eenvoudige redenen dat we ze de komende jaren geen jaarrond contract kunnen bieden. Op meerdere dagen in de week, en een groot deel van het jaar, hebben we wel een groot aantal logistieke krachten nodig. Dus hebben we langdurige samenwerkingscontracten afgesloten met twee uitzendbureaus, die op basis van onze planningen flexmedewerkers leveren. Zij nemen ons veel werk en verantwoordelijkheid uit handen. Denk aan de werving en selectie van nieuwe medewerkers, het op niveau houden van een ruime pool medewerkers, maar ook de planning en vervanging bij ziekte bijvoorbeeld.”

Een mierenhoop

“Je kent de beelden vast wel van de veiling, een mierenhoop van mensen die rondrijden op karretjes vol met bloemen die verdeeld moeten worden. Dat is het werk van verdelers. Ze hebben bijvoorbeeld een kar met 36 emmers die in 5 transacties verkocht worden. In een koptelefoon horen ze van de computer hoeveel emmers ze waar moet overzetten op de kar van de klanten. Van veraf lijken het allemaal dezelfde mieren, maar als je inzoomt zie je de verschillende mensen die geconcentreerd aan het werk zijn, onderling contact hebben, even zwaaien vanaf een trekkertje.”

Bijna iedereen kan het werk doen. Als je maar goed Nederlands spreekt en kan tellen. Dat zorgt voor een hele diverse werkvloer.

Werk voor iedereen

“We zijn altijd al een heel sociaal bedrijf geweest met veel laagdrempelig werk. We hebben altijd heel veel verdelers nodig. Ze rijden rond op trekkertjes en verdelen de emmertjes en dozen met bloemen, en de trays met planten. Het is wel actief werk maar niet zwaar en je hebt er ook geen uitgebreide opleiding voor nodig. Bijna iedereen kan het werk doen. Als je maar goed Nederlands spreekt en kan tellen. Dat zorgt voor een hele diverse werkvloer.”

“Iedereen brengt andere kwaliteiten mee, en dat is waarom de sfeer zo goed is op de werkvloer. Er zijn veel verschillende culturen vertegenwoordigd en de er is een goede balans tussen mannen en vrouwen. Soms zijn er meer (huis)vrouwen, die zijn over het algemeen zorgzaam en spreken collega’s aan op hun verantwoordelijkheden. Sterke mannen en studenten hebben weer andere kwaliteiten. Er zijn relatief ook veel ouderen, de standaard in de logistiek is 22 tot 45 jaar. Maar bij de bloemenveiling is 30% van de flexwerkers 46 jaar en ouder, het werk van verdeler is fysiek lang vol te houden.”

De Werkvloer_FOTO Flora Holland_Verdeelhal

Het vergt flexibiliteit en aanpassingsvermogen van iedereen. Dat is niet altijd gemakkelijk maar maakt het wel afwisselend en uitdagend.

Niet alleen maar makkelijk

“Flexwerken op deze grote schaal brengt nogal wat met zich mee op de werkvloer. Je hebt elke dag andere collega’s, die ingewerkt moeten worden. Daarom zijn er relatief veel instructeurs en helpen collega’s elkaar ook onderling. Het vergt flexibiliteit en aanpassingsvermogen van iedereen. Dat is niet altijd gemakkelijk maar maakt het wel afwisselend en uitdagend. De diversiteit zorgt ook voor gezelligheid en verbazing over de verschillende collega’s. Je zou kunnen zeggen dat we een afspiegeling zijn van de maatschappij als het gaat om afkomst, achtergrond, kleur en opleidingsniveau.”

‘Tussen al die flexwerkers zitten ook diverse medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo hebben we het afgelopen jaar 65 medewerkers vanuit het WSP Groot-Amsterdam aan het werk gehad. De organisatie van Royal FloraHolland merkt daar eigenlijk niets van. Ze zijn door de uitzendbureaus geselecteerd en hebben de gewone introductie en opleiding doorlopen. Wellicht hebben ze wat extra begeleiding gehad van het uitzendbureau, of misschien ook niet eens. Want zoals gezegd, het werk is goed te doen voor een heel veel verschillende personen.”

Voordelen en nadelen van flexwerken

Het merendeel van de flexwerkers werkt tussen de 15 en 25 uur per week op de veiling. Sprenkels: “Dat is voor sommigen een nadeel, die zoeken er nog een baan bij, vaak via het uitzendbureau. Maar andere mensen zien het als een voordeel, omdat ze niet meer willen of kunnen werken.”