15 jongeren zijn deze maand gestart met hun BBL-opleiding in het Groen Onderwijs. De jongeren werken 4 dagen per week en gaan 1 dag per week naar school. Ze volgen de vakopleiding Stedelijk Groen & Natuurbeheer of de vakopleiding Groothandel & Logistiek. Het brancheteam Agrarische Sector en Groenvoorziening van het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) heeft in samenwerking met het Groen Onderwijscentrum de jongeren in contact gebracht met hun huidige werkgever. Een arbeidscontract is een voorwaarde voor het starten van de BBL-opleiding.

De afgelopen 5 maanden zijn tientallen jongeren meer te weten gekomen over het werk  en de toekomstperspectieven in de groensector. Saskia Dayala, Projectleider Groen Onderwijs & Arbeidsmarkt van WSP, vertelt; ‘Onder de noemer GO Natuurtalenten gaven we voorlichtingen op scholen en  namen we jongeren mee naar werkgevers op Greenport Aalsmeer en naar werkgevers in de Sector Groenvoorziening.  Jongeren vinden het prettig om op deze wijze voorgelicht te worden. Met name het mogen kijken achter de schermen bij werkgevers en het vrijblijvend in gesprek gaan met de werkgevers is aantrekkelijk. Ook werkgevers vinden het leuk om op deze wijze hun bedrijf te laten zien.’

De leerlingen ervaren een bruisende start in het groen onderwijs. Er wordt hard gewerkt aan hun portfolio. De jongeren nemen deel aan mooie projecten  Zo is het wereldberoemde zonnebloemen-labyrint van bijna 2 meter hoog met hulp van de jongeren opgebouwd.
‘Met dit project hebben de jongeren van de vakopleiding Stedelijk Groen en Natuurbeheer de New York Times gehaald; Wereldnieuws!’, aldus Inge Breukelman, opleidingscoördinator van het Wellantcollege Linneaus te Amsterdam.

‘Ook bij Takii Europe B.V., ’s werelds toonaangevende leverancier van sierzonnebloemen, is dit schooljaar  een van de jongere gestart met de BBL-opleiding Groothandel & Logistiek’ vertelt Saskia Dayala.

Het brancheteam Agrarische Sector en Groenvoorziening van WSP werkt samen met het Groen Onderwijscentrum.  Het doel is om partijen met elkaar te verbinden ten goede van een betere aansluiting tussen het groen onderwijs en de praktijk. ‘Hiermee spelen we in op de behoefte bij de werkgevers. Want werkgevers staan te springen om goed gekwalificeerd personeel’, aldus Saskia Dayala.

De BBL-opleiding is een combinatie van werken en  leren. De jongeren werken bij een erkend leerbedrijf. Bent u werkgever in Greenport Aalsmeer of in de Sector Groenvoorziening  en heeft u interesse in het begeleiden van een BBL-leerling? Stuur een mail naar s.dayala@amsterdam.nl.