Op 29 juni heeft Arjan Vliegenthart, wethouder Sociale Zaken van Gemeente Amsterdam, een verlenging van het contract toegezegd voor de werkgelegenheidsprojecten Step2Work en I-MPOWER bij Nuon. Beide projecten zijn zeer succesvol.

Step2Work is een project van Nuon waarbij jaarlijks 35 jongeren een leerwerktraject aangaan. In veel gevallen gaat het om werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Sinds 2006 hebben 400 mensen het traject afgesloten. I-MPOWER is een vernieuwend project waarin werkzoekende jongeren begeleid worden door coaches in hun eigen leeftijdsgroep, die tot voor kort zelf ook werkzoekend waren. Het werd vorig jaar gestart door Nuon, Philips en Alliander.

De ruimte om te ontwikkelen
Eén van de mensen die via Step2Work een vaste baan heeft, is Abdelkader Bendriss. Hij werkt bij Nuon als huismeester. ”Ik kreeg hier de kansen en de ruimte om te ontwikkelen,” zegt Bendriss. ”Dat motiveert me. Ik zit hier nu meer dan een half jaar, en ik ben nog steeds gemotiveerd om te leren.”

Jonge coaches voor jongeren
Het initiatief voor I-MPOWER kwam van Arjan ter Wierik, regiomanager van Step2Work. Bij zijn opleiding tot jobcoach bezocht hij regelmatig expertmeetings over jeugdwerkloosheid: ”Daar werd veel óver jongeren gesproken, maar ik kreeg niet de indruk dat de experts vaak mét jongeren spraken,” aldus Ter Wierik. Hij zag toekomst in een project waarbij jongeren zelf andere jongeren begeleiden naar werk. Negen jongerencoaches moesten in een jaar 75 jongeren aan werk helpen. Dit doel is bereikt.

Persoonsgericht werken
Eén van de coaches was Renske van der Maaten. Volgens haar is het succes van het project onder meer te danken aan het feit dat de coaches gemakkelijk aansluiting konden vinden bij de leefwereld van de werkzoekenden. ”We wilden persoonsgericht werken, omdat we denken dat jongeren dat fijn vinden en nodig hebben,” aldus Van der Maaten. ”De grootste uitdaging was om jongeren te vinden. Dus we dachten: wat zouden wij doen op een dag als deze, als we geen werk hadden? Op mooie dagen gingen we naar het park en naar het winkelcentrum om flyers uit te delen. We werden al snel bekend via mond-op-mondreclame en sociale media. Zo hebben we 76 jongeren aan werk kunnen helpen. Het was voor ons een jaar vol leermomenten.”

De handen ineen slaan
Martijn Hagens, COO bij Nuon, bekent dat hij eerst wat sceptisch was over I-MPOWER: ”Mensen zonder ervaring, die andere mensen aan werk moeten helpen: ik vond het een vreemd concept. Maar ik ben daarin terecht gewezen. Het was een groot succes. Wij vinden onszelf bij Nuon een bedrijf dat in de maatschappij staat en daar ook hoort te staan.”

De nieuwe groep coaches is al geselecteerd. De doelstelling voor het aankomende jaar is 100 jongeren aan werk te helpen.

Wethouder Vliegenthart was verheugd het contract te verlengen: ”Als gemeente heb je je partners in de stad hard nodig. Het succes van Step2Work en I-MPOWER is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken als je de handen ineen slaat.”