Sociaal Ondernemen door Koeckebackers: “Het kan niet waar zijn dat er in Nederland zoveel mensen met talent thuis op de bank zitten, terwijl zij ook van grote waarde kunnen zijn op de arbeidsmarkt.” Joep Langen vertelt in het kort over zijn motivatie om deze werkzoekenden aan het werk te helpen.

Wat doet Koeckebackers?
“Wij maken de aller-lekkerste verse handgemaakte koeken. Daarnaast bieden wij onze medewerkers een persoonlijk ontwikkeltraject waarin zij aan de slag gaan met de vragen ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’.”

Hoe helpt Koeckebackers werkzoekenden aan het werk?
“Wij nemen werkzoekenden voor bepaalde tijd aan om hen, na een intensief ontwikkeltraject, uit te laten stromen in een functie die goed aansluit bij hun diepste wensen en kwaliteiten. Wij creëren een werkomgeving waarin je als werkzoekende vooral waarde toevoegt door gewoon jezelf te zijn. In onze bakkerij doe je succeservaring op en bouw je aan zelfvertrouwen. Uitgerust met de vereiste vaardigheden van deze tijd ben je klaar om de volgende stap te zetten in je werkende leven. Koeckebackers zijn mensen die niet langer aan de zijlijn willen staan, maar die hun hart volgen en durven te geloven in hun eigen talent.”

Hoe ziet het traject met de werkzoekenden eruit?
“In ongeveer driekwart jaar worden de kandidaten intensief begeleid door middel van werkcoaching, reflectiebijeenkomsten, teamdagen, persoonlijke opdrachten en een programma gericht op fysieke fitheid. Een team van professionele coaches spant zich maximaal in voor de ontwikkeling van onze werknemers. Hierbij staat bewustwording van je eigen gedrag, je verlangens en je angsten centraal.”

En hoe wordt Koeckebackers als bedrijf hiermee geholpen?
“Binnen Koeckebackers geloven we dat mensen veel effectiever werken wanneer ze zichzelf mogen zijn en plezier kunnen maken. Dat is wat wij met elkaar creëren. Zodoende beschikken wij dus over gemotiveerde mensen die werken met aandacht voor de klant en het product.”

Waarom kiest Koeckebackers ervoor om sociaal te ondernemen met het WSP?
“Het WSP en Koeckebackers delen dezelfde overtuiging. Het kan niet waar zijn dat er in Nederland zoveel mensen met talent thuis op de bank zitten, terwijl zij ook van grote waarde kunnen zijn op de arbeidsmarkt. Als ze maar een klein duwtje in de rug kunnen krijgen.”

Wat levert deze vorm van Sociaal Ondernemen concreet op?
“Aan deze vorm van sociaal ondernemen ontlenen wij ons bestaansrecht. Omdat ons hele bedrijf is opgebouwd rondom het idee dat rendement zowel een financieel als een maatschappelijk karakter moet hebben. Dit is een beweging die binnen onze samenleving al veel eerder is ingezet. Nu is deze vorm nog bijzonder, maar over een tijdje is het raar wanneer je als bedrijf geen oog hebt voor sociaal maatschappelijk toegevoegde waarde.”

Tot slot. Waarom vindt Koeckebackers het belangrijk om werkzoekenden met een uitkering een kans te bieden op de arbeidsmarkt?
“Wij dromen van een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en een kans krijgt om gezien te worden. In de tussentijd is Koeckebackers alvast met deze droom begonnen.”

www.koeckebackers.nl