De 24-jarige Ebu-Bekir Dagli wilde niets liever dan werkervaring opdoen in de autobranche. Met een Startersbeurs  werd zijn droom realiteit. Nu werkt hij bij Merci Automaterialen in Sloten. ‘Ik ga iedere dag met een glimlach naar mijn werk.’

Met uiterste concentratie laat Ebu-Bekir de druppels inkt in de plastic beker vallen. ‘Dit is echt precisiewerk’, zegt hij, terwijl hij zijn ogen strak op het digitale scherm van de weegschaal gericht houdt. ‘Eén tiende gram te veel en je krijgt een totaal andere kleur.’ Ebu-Bekir houdt van het precisiewerk, ‘omdat het belangrijk is. Mensen kopen hier autoverf,omdat we echt goeie kwaliteit leveren.’

Glimlach

Verf mengen. Het is een van de vele taken die Ebu-Bekir vervult sinds hij begin juni via de Startersbeurs als verkoopmedewerker bij de autospeciaalzaak werkt. ‘Ik werk hier 32 uur per week. Naast autoverf mengen, sta ik achter de balie, adviseer ik klanten over onderdelen zoals filters, remmen en autolakken, soms breng ik spullen naar klanten.’ Ebu-Bekir vindt het allemaal leuk. ‘Ja, ik ga iedere dag met een glimlach naar mijn werk.’

Ebu-Bekir is dan ook erg blij met zijn werkervaringsplek, die hij via een kennis heeft gevonden. ‘In 2012 heb ik mijn mbo 4-diploma Filiaalmanager behaald. Ik heb verschillende baantjes gehad, onder meer als koerier, maar echt een leuke baan vinden lukte niet.’ Totdat een vriend hem vertelde over de Startersbeurs en niet veel later Merci Automaterialen in beeld kwam. Een uitstekende combinatie, want Ebu-Bekir is helemaal ‘gek van auto’s.’ ‘Via de Startersbeurs kon ik eindelijk ergens werken waar ik echt wilde werken.’

Startersbeurs

De Startersbeurs wordt sinds januari 2014 beschikbaar gesteld door de gemeente Amsterdam en is bedoeld voor jonge professionals met minimaal een mbo-2 diploma. Een ‘starter’ mag via de Startersbeurs 32 uur per week werken voor (minimaal) €500 per maand. Van dit bedrag krijgen werkgevers €250 terug van de gemeente Amsterdam.

Volgens eigenaar Sevim Mercimek is de autogekke Ebu-Bekir bij Mercimek Automaterialen helemaal op zijn plek. ‘We bestaan al veertien jaar en verkopen eigenlijk alles voor auto’s. We hebben drie filialen, één in Sloten, in Amsterdam Noord en Zaandam.’ Sevim vindt het belangrijk om jonge mensen als Ebu-Bekir werkervaring te laten opdoen.

Ideaal

Ebu-Bekir’s collega en mentor Mustafa Mercimek vindt de Startersbeursregeling ideaal. ‘Voor Ebu-Bekir zelf natuurlijk, want hij kan ervaring opdoen, maar ook voor ons als bedrijf. Wij leiden hem op gedurende zes maanden en kijken of hij de juiste bagage in huis heeft.’

En is Mustafa tevreden over zijn nieuwe collega? ‘Hij doet het goed, al moet hij nog veel leren. Wij zijn een echte autospeciaalzaak, onder meer op het gebied van autolak. Nu mengt hij aan de hand van een code, straks moet hij het ook kunnen op gevoel. Dat is echt een vak apart. Het duurt ongeveer een jaar voor je hier alles weet.’

Bewijzen

Ebu-Bekir gaat de komende maanden zijn uiterste best doen om te laten zien dat hij uit het juiste hout gesneden is. ‘Natuurlijk moet ik nog veel leren, maar dat vind ik juist leuk. Ik pak dingen snel op en de komende maanden ga ik bewijzen dat ik het kan! Hopelijk krijg ik hier dan een contract en kan ik nog lang blijven.’

Meer informatie over de Startersbeurs. Kijk op www.startersbeurs.nu/amsterdam