Op 9 mei 2014 vond op de schoonmaakbeurs ISSA Interclean in de RAI de Laddertjesdag plaats; een oriëntatiedag voor werkloze jongeren gericht op de glazenwassersbranche. Onder aanwezigheid van wethouder van Es werd uit de groep geïnteresseerde jongeren die op de dag af kwamen, 30 jongens geselecteerd, die in aanmerking komen voor het leerwerktraject “Op de ladder naar succes” van Stichting Nelis.

Leerwerktraject
Dit leerwerktraject wordt uitgevoerd in samenwerking met Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP). Verschillende glazenwassersbedrijven zijn betrokken bij dit traject voor het aanbieden van instructies en stageplekken. Om te zien of de geselecteerde kandidaten in het bezit zijn van ‘glazenwassers-DNA’, doorlopen zij een aantal selectiedagen, waarbij ze kunnen oefenen en verder kennis kunnen maken met het glazenwassersvak. Tijdens de afgelopen weken is er geoefend bij de Stopera, Stichting DOEN in Arnhem en Spirit in Nieuw West.

Betrokkenheid bedrijven
Bedrijven als Fortron, SRD Bedrijfsdiensten, Asko Schoonmaakdiensten, HydraGroup, SVS opleidingen en Gebr. Pompe waren aanwezig bij de oefendag om de kandidaten instructies te geven over glazenwassen. Ieder bedrijf beheerde een onderdeel van het parcours wat de jongens hebben doorlopen. Zo hielpen ze de jongens bij het handmatig zemen, telescopisch zemen, ladderen, rolsteiger opbouwen, in de hoogwerker en werken met valbeveiliging. Na de selectiedagen is het de bedoeling dat de geschikt bevonden kandidaten de SVS vakopleiding gaan doen en vervolgens één maand stage gaan lopen bij een glazenwassersbedrijf. Aansluitend daarop kan het bedrijf de kandidaat een werkovereenkomst aanbieden van een halfjaar.

Sociaal Ondernemen
Door aan te sluiten bij dit leerwerktraject kunnen de glazenwassersbedrijven niet alleen nieuwe talenten werven, maar tegelijkertijd ook invulling geven aan Sociaal Ondernemen. In plaats van het werven van nieuwe medewerkers ‘via-via’ wordt er nu tijdens de stageperiode beter kennis gemaakt met de nieuwe talenten die via WSP worden aangeboden. Veel van de kandidaten hebben wat sociale problemen of hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Juist deze stages en leerwerktrajecten geven deze jongens een opstapje naar een mooiere toekomst.

Nieuwe start
Voor de kandidaten is de Laddertjesdag dus het begin van een nieuwe start. Ze zijn gemotiveerd om een diploma te halen binnen het glazenwassersvak om zichzelf (en hun kinderen) een goede toekomst te geven. Inmiddels hebben 30 jongens geoefend bij de Stopera/Stadhuis, Stichting DOEN/Postcodeloterij en Spirit Nieuw West gebouw. Daarvan zijn 22 jongeren door naar de vakopleiding. Stichting Nelis en WSP zijn trots op deze jongens die vanaf het eerste moment hun uiterste best hebben gedaan en nu aan de slag kunnen.

De jongens die ’s middags hun oefendag hadden bij de RAI, kregen bezoek van wethouder Van Es. Zij heeft zelf ook het parcours doorlopen en was erg enthousiast over het traject. Om de jongens nog een keer een hart onder de riem te steken was zij ook weer aanwezig bij de oefendag bij de Stopera.