Met veel enthousiasme en passie vertellen werkgevers over hun werk en de reis naar hun huidige functie op Schiphol. Bij Luchtvaart College Schiphol luistert een selectie werkzoekende jongeren aandachtig toe. De start van hun oriëntatietraject ‘Personal Journey’ op Schiphol.

Luchtvaart College Schiphol initieerde het oriëntatietraject ‘Personal Journey’.  Samen met werkgevers laten zij werkzoekende jongeren in 4 weken kennis maken met beroepen op Schiphol. Het gaat dan niet alleen om de bekende beroepen maar juist om al die andere beroepen zoals: planner, beveiliger, logistiek medewerker, (vliegtuig)schoonmakers en winkel- en horecapersoneel.

Programmamanager Karin Klaver: ‘Met Personal Journey ervaren jongeren of een beroep op de luchthaven iets voor ze is. Met vijftien werkzoekende jongeren nemen we een kijkje op de werkvloer van Schiphol en gaan we langs verschillende opleidingen in de luchtvaart.’ Volgens Klaver kan dit voor veel jongeren verassend zijn. ‘Jongeren denken vaak dat je bij Schiphol alleen piloot of stewardess kan worden, maar er zijn nog zeker zestig andere beroepen.’

Doorzettingsvermogen

Uit de verhalen van de sprekers blijkt hoe belangrijk motivatie en doorzettingsvermogen zijn om te slagen in je carrière. John Korver van I-Sec International vertelde de toehoorders gedreven het verhaal over hoe hij van Kraanmachinist naar Directeur is gegroeid. Een mooi verhaal waarin hij aangaf hoe hij kansen en mogelijkheden heeft benut om zich te ontwikkelen. En misschien wel het belangrijkst voor de jongeren, dat hij toen hij 20 was nooit gedacht zou hebben dat hij directeur zou kunnen worden.

Selectie

De jongeren voor het traject zijn geselecteerd via DWI en het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar die moeite hebben met het vinden van een baan of niet goed weten wat ze willen. Met Personal Journey krijgen deze jongeren de kans om er achter te komen wat ze willen. De jongeren die zich aanmelden worden ook gescreend door de Koninklijke Marechaussee. Dat is nodig om op Schiphol te kunnen werken.

BOL of BBL

Aan het eind van het traject kunnen jongeren bepalen welke opleiding zij willen volgen. Dit kan een luchtvaartgerelateerde opleiding zijn met stage op de luchthaven via de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) of Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Deze laatste is een werk- en leertraject op de luchthaven met een arbeidscontract, waarbij de student één dag per week naar school gaat. Karin Klaver: ‘Via deze opleidingen die in samenwerking met ROC van Amsterdam zijn opgezet, ontwikkelen we goed gekwalificeerd personeel en jongeren hebben meer kans op werk op de luchthaven.’