Door forse bezuinigingen bij zorginstellingen dreigen honderden Amsterdamse werknemers de komende jaren werkloos te worden. Om dat tegen te gaan is het nodig dat zorginstellingen samenwerken met bedrijven uit andere sectoren. Sectoren met een vraag naar personeel. Nu of in de nabije toekomst. Hierover bogen werkgevers uit de zorg, retail en horeca zich tijdens de bijeenkomst ‘Van Werk naar Werk’ van het WSP Groot-Amsterdam.

‘Stapelbanen niet meer weg te denken uit toekomstige arbeidsmarkt’
“Gedragsgeoriënteerde competenties zijn voor bedrijven belangrijker in hun zoektocht naar talent dan specifieke kennis,” aldus Steven Gudde. Vanuit zijn functie als Manager Innovatie en Ontwikkeling bij Olympia Uitzendbureau presenteerde hij zijn visie op de arbeidsmarkt aan de aanwezigen. De veranderende kijk van werkgevers geeft werknemers ruimte om in meerdere sectoren te werken. In een steeds flexibelere arbeidsmarkt is dat ook noodzakelijk volgens Gudde. Een groeiende groep werknemers zal in de toekomst meerdere banen hebben. Deze stapelbanen komen alleen tot stand wanneer werkgevers de urgentie van het probleem voelen en daarover in gesprek gaan. Dini Peters van IKEA Amsterdam onderkent het belang van stapelbanen. IKEA is actief om deze binnen het bedrijf zelf te creëren.

Kijkje over de schutting voor zorgwerknemers
Nadat WSP branchecoördinator Zorg Douwe Dijkstra een presentatie gaf over de stand van zaken in de Amsterdamse zorg was het de beurt aan werkgevers om in gesprek te gaan over de kansen en knelpunten. De zorgwerkgevers beamen dat de bezuinigingen ontslagen tot gevolg zullen hebben. Tanya van der Heijden van NH Hotels doet de hoopvolle uitspraak dat er in de hotelsector een continue vraag blijft naar food&beverage medewerkers en receptionisten. Geopperd wordt om zorgwerknemers, via bijvoorbeeld snuffelstages, kennis te laten maken met bedrijven uit andere sectoren.

Personeelsproblemen zijn niet meer binnen één sector op te lossen
Werkgevers uit alle sectoren zijn het er over eens dat personeelsproblemen in de toekomst niet meer in één sector zijn op te lossen. “We moeten met elkaar samenwerken”, zo benadrukt Waheeda Abdoelrahman van SIGRA. Alle werkgevers zien de discussie graag een vervolg krijgen. Zaid Aadroun van Albert Heijn zou graag meerdere sectoren willen betrekken. Alle partijen gaven aan voorstander te zijn van een vervolg. WSP gaat hiermee aan de slag.

Project ‘Van Werk naar Werk’ van start in de zorg
Via het project ‘Van Werk naar Werk’ is het WSP in gesprek met zorgwerkgevers om mensen met een tijdelijk contract die bedreigd worden met werkloosheid te begeleiden naar ander werk. Voor contact en informatie over ‘Van Werk naar Werk’: Douwe.Dijkstra@dwi.amsterdam.nl.