media_xl_1970367

De horeca heeft in het derde kwartaal 1,9 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder, het tweede achtereenvolgende kwartaal van groei. Hoewel de omzet toenam, daalde het volume met 0,4 procent. De prijzen stegen met 2,3 procent. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alle horecabranches, met uitzondering van de cafés, behaalden in het derde kwartaal meer omzet dan een jaar eerder. Hotels presteerden het best en realiseerden 6,7 procent meer omzet. Vooral augustus was een goede maand voor de hotels.

De cafés zagen hun omzet voor het zesde achtereenvolgende kwartaal dalen. De omzetdaling was met 4,7 procent wel minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen. Het volume daalde met ruim 8 procent, de prijzen stegen met bijna 4 procent. Consumpties in cafés waren vooral duurder door btw- en accijnsverhogingen.

Restaurants en cafetaria’s boekten deze zomer meer omzet dan een jaar eerder. Restaurants realiseerden met 0,5 procent ook volumegroei terwijl het volume bij cafetaria’s licht kromp. De prijzen in restaurants en cafetaria’s stegen gemiddeld met 2 procent.

Uit: Het Parool, 28 november 2013