Zevenentwintig hotels, zo’n honderd kandidaten en een programma van masterclasses over het horecavak, rondleidingen achter de schermen en speeddates: dat zijn de ingrediënten van een bijzonder evenement waarvoor WSP momenteel volop in voorbereiding is. Vier dagen lang, van 25 tot en met 28 maart 2013, staat de stad bol van de activiteiten in het kader van De Horeca Werkt!. Doel van deze vierdaagse ontmoeting is om werkgevers uit de horecabranche te laten kennismaken met onze kandidaten. En, niet te vergeten, zoveel mogelijk mensen op een vacature bij één van de deelnemende bedrijven te matchen.

Wat voor mij dit evenement bijzonder maakt, is dat het een co-productie is van WSP en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Vorig jaar benaderde wethouder Andrée van Es deze brancheverenging met de vraag of zij met ons mee wilde denken hoe je mensen met een uitkering in de horeca aan de slag kunt krijgen. De sector biedt namelijk, ook in deze economisch lastige tijden, nog steeds kansen. Ook past het type banen goed bij de groep werkzoekenden die wij vertegenwoordigen. KHN heeft zich vervolgens zeer actief ingezet om haar leden hierbij te betrekken en stelde letterlijk haar netwerk beschikbaar voor WSP.

Ondertussen zijn onze adviseurs druk bezig met het screenen van de kandidaten. Er zijn veel sollicitanten, maar wie heeft de juiste kwaliteiten om succesvol een baan te vinden? En wat weten ze al van het werk? Want de horeca is een mooi vak, maar vraagt werknemers die uit het juiste hout gesneden zijn: gastvrij, aanpakkers en flexibel. Daarom zijn wij ook blij met de vier masterclasses die professionals uit het vak geven. Daarin krijgen onze kandidaten een goed beeld van wat er bij komt kijken en die kennis en het enthousiasme nemen ze vervolgens mee in de speeddates.

Dat De Horeca Werkt! een mooi initiatief is, wordt wel bewezen door de verraste reacties die we vorig jaar kregen van werkgevers. Over het niveau van de kandidaten, en over mensen die ze op basis van hun CV anders niet uitgenodigd hadden, maar wel over de juiste competenties beschikten. En daarom werken we ook dit jaar hard om zoveel mogelijk mensen aan de slag te laten gaan in een mooi vak!

Anouk Eilander