Ontwikkeling op de arbeidsmarkt verandert relatie werkgever en werknemer. Hoe overleef ik de arbeidsmarkt volgens MVO Nederland?

Het bedrijfsleven zit in een lastige spagaat. De economische werkelijkheid dwingt bedrijven om kosten te verlagen en dus medewerkers te laten gaan. Aan de andere kant is duidelijk dat zij deze mensen hard nodig zullen hebben zodra de economie weer aantrekt, of wanneer een belangrijk deel van hun personeel met pensioen gaat. Want door de vergrijzing neemt de beroepsbevolking in rap tempo af en moeten minder schouders steeds meer lasten dragen.

Tegelijkertijd transformeert werk zich naar een ‘way of life’. Werk en privé raken steeds meer met elkaar verweven, moeten bij elkaar passen en met elkaar in balans zijn. Werkenden vinden het daarbij steeds belangrijker dat werk bijdraagt aan zingeving, autonomie, een sociale omgeving, relaties en maatschappelijke status. Wie geen werk heeft mist dus veel meer dan alleen een maandelijks inkomen.

Nieuwe technieken versterken deze ontwikkeling door ervoor te zorgen dat we overal kunnen werken, wanneer we maar willen. Toegang tot informatie en communicatiemogelijkheden maken veel van de traditionele functies van het kantoor overbodig. Een stijgende energieprijs maakt forensen duur, waardoor het voor werknemer en werkgever aantrekkelijk wordt om zo weinig mogelijk te reizen. Deze ontwikkelingen hebben grote effecten op de manier waarop werk wordt vormgegeven.


Vijf trends op het gebied van werk op een rij:

1. De wortel en stok maken plaats voor vakmanschap en zingeving
2. Sterke opkomst van zelfstandig ondernemerschap
3. Jongeren willen zinvol werk
4. ‘Verzilverde’ werknemers gaan weer meedoen
5. De sheconomy is in opmars

Lees meer over de bovenstaande trends in het trendrapport 2013 van MVO Nederland.

Bron: MVO Nederland