Meer moeders met jonge kinderen zijn actief op de arbeidsmarkt dan tien jaar geleden. Van de moeders met kinderen jonger dan 12 jaar had 76 procent in het derde kwartaal een baan van meer dan twaalf uur per week of is daar actief naar op zoek. In dezelfde periode in 2002 was dat nog zestig procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Deeltijd
Het overgrote deel van de ruim een miljoen werkende moeders doet dit in deeltijd. Van deze groep werkt 86 procent tussen de twaalf en 35 uur per week. Bijna 330.000 moeders hadden in het derde kwartaal van 2012 geen werk, waren ook niet beschikbaar voor een baan of daarnaar op zoek. Ruim 67.000 hebben helemaal nooit gewerkt.

Alleenstaande moeders
De alleenstaande moeders zijn minder vaak actief op de arbeidsmarkt. Van hen werkt 67 procent, tegenover 77 procent van de moeders met een partner. Bij moeders met drie of meer jonge kinderen was de arbeidsparticipatie met 64 procent relatief laag. Wel is de arbeidsparticipatie, ook in deze groepen, toegenomen ten opzichte van tien jaar terug.

Opleiding
Of een moeder werkt, hangt deels af van haar opleiding en haar partner. Van de moeders met een hbo- of wetenschappelijke opleiding werkt 87 procent. Bij laagopgeleiden begeeft ongeveer de helft zich op de arbeidsmarkt.

 

Bron: www.nrc.nl, 18 december 2012 / Foto: www.fabulousmama.nl