Uit onderzoek van de FNV onder ruim 500 jongeren blijkt dat 64% van de jongeren deze zomer een vakantiebaantje heeft. Een verzorgings- of verpleeghuis binnengaan zonder een vakantiemedewerker tegen te komen, was deze zomer haast onmogelijk. En wat te denken van de thuiszorg waar tal van jongens en meisjes deze zomer ouderen helpen met het huishouden.

Inmiddels is het een open deur om te stellen dat de komende jaren in de zorg een tekort aan professionals zal ontstaan. Om het tekort aan personeel in de zorgsector te kunnen opvangen, moeten we ons inspannen om de interesse van jongeren te wekken. Dit is niet gemakkelijk: er is concurrentie vanuit de andere beroepssectoren aanwezig en er heersen vooroordelen over (werken in) de zorg. Gelukkig horen we de laatste tijd geluiden dat steeds meer jongeren voor een baan in de zorg kiezen. De vraag is of dit komt door de baanzekerheid in de zorg of dat zij voor de zorg kiezen omdat zij het leuk vinden.

Vroeger koos je voor een zorgberoep, omdat je het leuk vond. “Het was een roeping”, zo zegt de oudere generatie zorgmedewerkers. Volgens onderzoek van de Manpowergroup zijn randstadjongeren tegenwoordig meer carrièregericht. Zij hechten meer belang aan een hoog salaris, opleidingsmogelijkheden en flexibel werken dan hun leeftijdgenoten in de regio’s. Verder blijkt hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de behoefte aan uitdaging en afwisseling. Jongeren willen een leidinggevende die hen begrijpt en stimuleert (75%), vinden een goede sfeer een ‘must’ (71%) en vinden baanzekerheid essentieel (60)%). Dit laatste punt past overigens volgens arbeidsmarktdeskundigen niet in het algemene beeld van de jonge generatie.

Meer hierover lezen? Klik hier voor het jaarrapport 2012 van Sigra.