“Kandidaten met de goede mentaliteit eruit vissen, daar gaat het om. Dan gaat het uiteindelijk goed op het werk.” Adviseur Kirsten van Duijvenbode vertelt over “ruwe diamanten” en betrokken werkgevers.

Geen uitzendbureau
Kirsten van Duijvenbode werkt 2 ½ jaar als adviseur bij Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP). Eerder werkte zij als intercedent bij een uitzendbureau. Dit werk gaf haar geen voldoening. “Te hap, snap. Een klant komt binnen en die zet je weg bij een werkgever.” Ze zocht naar meer diepgang. En die heeft ze gevonden. “Mijn werk heeft maatschappelijk betekenis en boort een diepere laag aan dan het intercedenten werk.”

Het WSP adviseurschap is breder dan ze had verwacht, matchmaker én relatiebeheerder. “Er is veel meer voorbereiding nodig dan bij een uitzendbureau voordat de match gemaakt is. Je bedient zowel kandidaat als werkgever. Het gaat om het invullen van beide plaatjes.”

Ruwe diamanten
Bij de werkgever moeten vooroordelen worden weggenomen. Kirsten kweekt begrip voor kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Er worden tegenwoordig hele hoge eisen aan mensen gesteld. Als je solliciteert, moet je er goed uitzien en een duidelijk beeld van jezelf geven. Sommige mensen zijn daar absoluut niet sterk in.” Om een match te laten slagen geeft ze aandachtspunten mee aan de werkgever. “Eerlijk zijn over waar de kandidaat extra in gestimuleerd moet worden, is de enige manier om een goede relatie met een werkgever op te bouwen.”

“De kandidaat is een ruwe diamant waaraan geschaafd moet worden. Bijvoorbeeld als je door een onverzorgd uiterlijk heen prikt, komt de persoonlijkheid van de mens naar voren.” Meestal worden er in het gesprek tussen Kirsten en de kandidaat ook andere zaken besproken dan de vacature. Zij zoekt naar mensen met de goede mentaliteit, mensen die willen. “Onze mensen hebben niet meteen de goede uitstraling of het goede verkooppraatje, maar wel de juiste motivatie. Ze willen graag en willen leren.”

Voordelen samenwerking WSP
“Werkgevers geven kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt absoluut geen voorkeursbehandeling. Daarom is het goed dat WSP extra’s biedt om de afstand tussen persoon en functie te overbruggen. Een kandidaat kan starten met een Proefplaatsing of een Jobcoach wordt ingezet om de inwerkperiode soepel te laten verlopen.”

Van Trainee naar werknemer
“Door een Traineeplaats kunnen kandidaat en werkgever ervaring opdoen met elkaar en het werk. Dat is positief voor de latere werkverhouding.” Twee jonge alleenstaande moeders die Kirsten heeft geplaatst op een Traineeplaats bij Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) zijn daar nu naar volle tevredenheid regulier aan het werk. “Toen ik ze sprak tijdens een speeddate bij de Jongerencarrousel zag ik meteen potentie. Ze waren bereid te leren. Zij hadden wel een toeristische MBO opleiding, maar geen werkervaring en er waren problemen thuis. ATCB ontdekte ook snel hun talenten. Voordat de zes maanden van het traineeschap om waren, kregen zij een regulier contract.”

Trainees werken in een beschermde situatie. Zij zijn boventallig en werken naast ervaren krachten. Zijn er problemen thuis dan worden ze begeleidt door een WSP Jobcoach. “Het aanbieden van een Traineeplaats kost de werkgever tijd en energie. Maar als ze mensen een kans geven en betrokkenheid tonen aan de kandidaat, krijgen ze hun investering dubbel en dwars terug.”